Svet

”Politiko”: Ljubavna veza Poljske i Mađarske postala toksična

Savezništvo Varšave i Budimpešte puca zbog Orbanovog stava prema ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji
”Politiko”: Ljubavna veza Poljske i Mađarske postala toksičnawww.globallookpress.com © Kira Hofmann

Poljska i Mađarska su imali tretman kao ”loši momci” Evropske unije i međusobno su se podržavali. Sada je Varšava spremna da uskrati podršku Budimpešti zbog Orbanovog stava prema ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, ocenjuje ”Politiko”.

Poljska bi mogla da se pridruži najnovijem pokušaju EU da kazni Mađarsku zbog navodnog "kršenja sloboda i vladavine prava". Dugoročno, Orban bi postao izolovan u pokušaju da se suprotstavi Briselu, iako bi, kako ocenjuje ovaj medij, "nova italijanska vlada mogla Mađarskoj poslati neke pozitivne signale".

Iako imaju zajedničku ambiciju da se suprotstave evropskom pritisku u vezi sa "vladavinom prava", Mađarska i Poljska se sada nalaze u ”sve toksičnijem odnosu”, ocenio je koordinator berlinske nevladine organizacije ”Demokrasi riporting internešnl” Jakub Jaraczevski.

Odnosi Varšave i Budimpešte pokvareni su zbog "proruskog stava" mađarskog premijera Viktora Orbana u vreme rata u Ukrajini.

Varšava se nije složila sa Orbanovim vetom na paket pomoći EU za Ukrajinu od 18 milijardi evra i nepodržavanjem globalnog sporazuma o minimalnom porezu na korporacije. Ovim potezima Orbanova vlada je izvršila pritisak na Evropsku komisiju da bi oslobodila sredstva namenjena Budimpešti.

Prepirka bi vrhunac mogla da dostigne u narednim danima, pošto će Evropska komisija danas zvanično predložiti zamrzavanje dodatnih fondova EU za Mađarsku. Prema zvaničnicima EU, Poljska će biti suočena sa izborom da Budimpeštu podrži, ili da prekine da je politički štiti. 

Dve zemlje su se međusobno podržavale tako što su stavljale veto na odluke Komisije o kažnjavanju jedne, ili druge države zbog kršenja osnovnih evropskih načela, pošto Član 7 Ugovora o Evropskoj uniji sprečava državu da glasa pri odlučivanju o njenom kršenju evropskih načela.

Dan D za Orbana

Danas će se razmatrati predlog Evropske komisije o zamrzavanju 7,5 milijardi evra redovnih fondova EU i 5,8 milijardi evra grantova za oporavak od pandemije namenjenih Mađarskoj. Novac je uslovljen time da Budimpešta sprovede 27 reformi, uključujući mere za borbu protiv korupcije i reforme pravosuđa. 

Vruć krompir zatim prelazi u prestonice EU, od kojih se traži da odobre plan Budimpešte za upotrebu novca iz fonda za oporavak nakon pandemije i zamrzavanje redovnih 7,5 milijardi. Odluka bi trebalo da bude doneta na sastanku ministara finansija zakazanog za 6. decembar, ali će situacija biti jasnija posle sastanka ambasadora članica EU u četvrtak. Mađarska ne isključuje mogućnost eskalacije tokom sastanka šefova država i vlada EU sredinom decembra.

”Predlog Komisije bio je hladan tuš za nas, jer nije bilo drugih znakova da će biti problema u poverenju”, rekao je mađarski ministar razvoja zadužen za pregovore sa EU Tibor Navračič.

Odluka Poljske će pre biti signal političkog prestrojavanje unutar EU, nego što će imati konkretne posledice. Čak i ako Poljska i Italija, u kojoj su nakon septembarskih izbora na vlast došla konzervativna vlada sa proruskim elementima, podrže Mađarsku, verovatno je da će obe odluke biti usvojene uz kvalifikovanu većinu od 55 odsto država članica sa 65 odsto evropskog stanovništva. Tako bi Mađarska dobila dozvolu za svoj plan potrošnje, ali ne i sredstva sve dok se ne sprovedu zahtevane reforme.

Za sada je nejasno kako će Poljska glasati o oslobađanju sredstava za Mađarsku, ali to mnogo zavisi od toga hoće li Budimpešta odustati od veta na pomoć Ukrajini, rekli su evropski zvaničnici za "Politiko".

image