Svet

Bivši službenik američke NSA prodavao tajne: Razočaran štetom koju su SAD nanele svetu

Džareh Sebastijan Dalke osuđen je na skoro 22 godine zatvora
Bivši službenik američke NSA prodavao tajne: Razočaran štetom koju su SAD nanele svetuGetty © Bill Oxford

Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je prodao poverljive podatke tajnom agentu FBI za koga je verovao da je ruski zvaničnik, osuđen je na skoro 22 godine zatvora.

Američki okružni sudija Rejmond Mur nazvao je kaznu "milosrđem" i Džareha Sebastijana Dalkea (32) nazvao izdajnikom koji je svesno počeo da radi za NSA kako bi prodao američke tajne, prenosi "Politiko".

Dalkeovi advokati tražili su da vojni veteran, koji je prošle jeseni priznao krivicu za špijunažu u dogovoru sa tužiocima, bude osuđen na 14 godina zatvora, delom zato što informacije nisu završile u rukama "neprijatelja" i izazvale štetu.

Pomoćnik saveznog tužioca Dejvid Kraut takođe se založio za blažu kaznu jer je rekao da je Dalke pretrpeo traumatsku povredu mozga, da je četiri puta pokušao samoubistvo i da je doživeo traumu kao dete, uključujući nasilje u porodici i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci.

Prema sudskim dokumentima, Dalke, koji je radio u NSA oko mesec dana, rekao je tajnom agentu FBI da želi da "pokrene promenu" nakon što je doveo u pitanje ulogu Sjedinjenih Država u nanošenju štete svetu. Takođe je navodno rekao da je odlučio da sarađuje sa Rusijom jer je njegovo nasleđe "vezano za nju".

Agentu za koga je verovao da je Rus, je rekao i da duguje 237.000 dolara.

Prema optužnici, Dalke je planirao da Rusima proda procenu pretnji vojnim ofanzivnim sposobnostima treće, neimenovane zemlje, kao i opis "osetljivih" odbrambenih kapaciteta SAD, od kojih se neke odnose na tu istu stranu zemlju.

image