Svet

"Global tajms": Sunak ne može da promeni odnos prema Kini ukoliko izvršava volju SAD

Kineski list, blizak Komunističkoj partiji Kine, ističe kontradiktornost stavova Rišija Sunaka posvećenih najmnogoljudnijoj zemlji na svetu
"Global tajms": Sunak ne može da promeni odnos prema Kini ukoliko izvršava volju SADwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu

U prvom spoljnopolitičkom govoru od stupanja na dužnost premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak istakao je da Kina "predstavlja sistemski izazov" britanskim vrednostima i interesima.

S druge strane, pozvao je na "konstruktivan angažman" s Kinom. Upozoravajući protiv "novog hladnog rata", Sunak je izjavio da "ne možemo jednostavno ignorisati značaj Kine u svetskim okvirima, u vezi s globalnom ekonomskom stabilnošću ili pitanja poput klimatskih promena", podseća novinar "Global tajmsa" iz Hongonga Džejms Smit.

Sunak je, tokom kampanje za izbor lidera Konzervativne partije, Kinu odredio kao najveću pretnju Velikoj Britaniji, pozivao je na zabranu svih Konfučijevih instituta, a njegova vlada je osujetila prodaju britanske fabrike poluprovodnika "Njuport vafer fab" kineskim kompanijama navodeći kao razlog – pitanje nacionalne bezbednosti. Sada pak zagovara "konstruktivni angažman", konstatuje Smit.

"Konstruktivni angažman" trebalo je da dovede do sastanka s kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G20 na Baliju, ali je susret otkazan zbog provokacija Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s pitanjem Tajvana.

Očigledno je da su Sunakove odluke vezane za Kinu vođene pritiscima, a ne nacionalnim interesima, ističe medij blizak Komunističkoj partiji Kine, i dodaje da je Vašington ključni faktor koji ograničava obim angažmana između UK i Kine. Upravo oni stoje iza stopiranja prodaje "Njuport vafer faba" i saradnje s "Huavejom" u vezi sa 5G, tvrdi list – sopstvene interese Britanija je podredila američkoj agendi.

Ujedinjeno Kraljevstvo nakon bregzita prekinulo je veze s Evropom, izbegavalo je Kinu kao ključnog trgovinskog partnera i nastavilo sveobuhvatnu konfrontaciju s Rusijom. Za samo nekoliko godina od "zlatnog doba" odnosa Kine i UK, kako ih je nazvao bivši premijer Dejvid Kameron, došlo se do toga, tokom mandata Borisa Džonsona i Liz Tras, da se Kina smatra sistemskim konkurentom i pretnjom, a taj kurs izgleda nastavlja i novi britanski premijer.

Ipak, uprkos uticaju mnogih nepovoljnih faktora, ekonomska i trgovinska saradnja Kine i Velike Britanije je u porastu. Obim bilateralne trgovine između Kine i UK postavio je istorijski rekord 2021. godine. Dve zemlje su održavale i multilateralne odnose u oblastima klimatskih promena, globalnog zdravlja i borbe protiv terorizma. 

"Obe strane su potrebne jedna drugoj. Kao bivši ministar finansija, Sunak je očigledno toga svestan", piše "Global tajms" u redakcijskom komentaru, dok Džejms Smit zaključuje da premijer mora pokazati odlučnost za nezavisno i racionalno donošenje spoljnopolitičkih odluka koje doprinose rešavanju britanskih problema. To bi trebalo da podrazumeva udaljavanje od američkih pritisaka, ali i onih koji stižu sa antikineskih pozicija u Konzervativnoj partiji.

image