Svet

Premijer Australije traži da SAD prekinu da sudski gone Džulijana Asanža

Premijer Australije Entoni Albaneze kaže da ne podržava brojne postupke Asanža, ali se zapitao koja je poenta sudskog gonjenja koje bi moglo da traje godinama
Premijer Australije traži da SAD prekinu da sudski gone Džulijana AsanžaNone © Mick Tsikas/AAP Image via AP

Premijer Australije Entoni Albaneze izjavio je da je lično zatražio od američkih zvaničnika da obustave sudsko gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

"O tome sam lično razgovarao sa predstavnicima vlade Sjedinjenih Američkih Država. Moja pozicija je jasna i stavljena je do znanja američkoj administraciji - vreme je da se ovo pitanje privede kraju", rekao je Albaneze u obraćanju australijskom parlamentu.

Naglasio je da ne podržava brojne postupke Asanža, ali se zapitao koja je poenta sudskog gonjenja koje bi moglo da traje godinama. Nije precizirao da li je o ovoj temi razgovarao direktno sa Bajdenom na bilateralnom sastanaku na marginama kambodžanskog samita pre dve nedelje. Ipak, tvrdi da se zalagao za Asanža na sastancima koji su se nedavno dogodili.

Međutim, u junu mesecu ove godine Albaneze je odbio da javno interveniše za Asanža i nije želeo da kaže da li je sa predsednikom SAD razgovarao o tom slučaju.

"Nameravam da vodim vladu koja se diplomatski i na odgovarajući način odnosi prema svojim partnerima", kazao je tada australijski premijer.

Asanža, australijskog državljanina, uhapsila je britanska policija 2019, posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su američke vlasti raspisale poternicu za njim zbog objavljivanja baze podataka poverljivih dokumenata u kojima su, između ostalog, otkriveni američki ratni zločini počinjeni u Iraku i Avganistanu. On se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu i čeka raspravu o žalbi protiv odluke britanske vlade da ga izruči Amerikancima gde mu preti kazna do 175 godina u zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

Američki tužioci tvrde da je Asanž pomogao analitičarki obaveštajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Međunarodni mediji pozvali SAD da odbace optužbe protiv Asanža

Ranije ove nedelje medijske organizacije koje su prve objavile procurele diplomatske depeše oglasile su se zajedničkim saopštenjem i pozvale SAD da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa.

Ukazali su na činjenicu da je optužnica podignuta na osnovu Zakona o špijunaži iz 1917. godine (smišljen da krivično goni potencijalne špijune tokom Prvog svetskog rata) koji nikada nije korišćen za krivično gonjenje izdavača ili emitera. Ova optužnica predstavlja opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman i slobodu štampe, ocenile su medijske kuće.

image