Svet

Evropska komisija zatražila je zamrzavanje milijardi evra namenjenih Mađarskoj

Budimpešta mora da usvoji 27 reformi, inače će ostati bez 7,5 milijardi evra pomoći Evropske unije
Evropska komisija zatražila je zamrzavanje milijardi evra namenjenih Mađarskojwww.globallookpress.com © dpa/Michael Kappeler

Evropska komisija traži da Mađarskoj budu zamrznuta sredstva iz budžeta Evropske unije, ukoliko Budimpešta ne bude usvojila 27 reformi.

"Komisija je odlučila da zadrži svoj prvobitni predlog od 18. septembra da suspenduje 65 odsto obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u iznosu od 7,5 milijardi evra", navodi se u saopštenju komisije.

Iz EK dodaju da su brojne reforme preduzete, ali Mađarska nije uspela da "adekvatno primeni" glavne aspekte neophodnih 17 "popravnih mera" dogovorenih u okviru opšteg mehanizma za šta je rok istekao 19. novembra.

Reforme se odnose na vladavinu prava, jačanje nezavisnosti pravosuđa i nova pravila o reviziji i izveštavanju o fondovima EU.

"Sve bitne prekretnice moraju da budu ispunjene u potpunosti pre nego što Mađarska može da podnese svoj zahtev za plaćanje", poručio je komesar za budžet Valdis Dombrovskis i dodao da "nikakva sredstva neće teći dok se suštinske prekretnice ne sprovedu na odgovarajući način".

Evropski savet ima rok da do 19. decembra glasa o ovom pitanju, pri čemu je neophodna kvalifikovana većina glasova za suspenziju sredstava.

Na najave o zamrzavanju fondova EU ranije je reagovao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, rekavši da Brisel ima primebde na Mađarsku "jer je ovde već 12 godina na vlasti konzervativna, hrišćansko-demokratska vlada".

"Uvek slušam optužbe da u Mađarskoj ima korupcije. Ako bi u zemlji postojala sistemska korupcija, privreda zemlje ne bi rasla. A bruto domaći proizvod države porastao je značajno i premašuje evropski prosek. Da postoji sistemska korupcija, toga ne bi bilo", rekao je Sijarto.

image