Koliko je Bajden napravio gafova: Šta kaže izveštaj

Pomoćnici su bili primorani da američkog predsednika ispravljaju najmanje 148 puta

Gafovi Džozefa Bajdena se samo nižu - pomešao je Rusiju i Kinu, razgovarao je sa francuskim predsednikom Miteranom 24 godine nakon njegove smrti, pa je upozorio Izrael da ne napada Izrael.

Analiza transkripta Bele kuće, pokazala je da je predsednik SAD napravio toliko grešaka u svojim javnim izjavama samo ove godine da su njegovi pomoćnici bili primorani da ga ispravljaju najmanje 148 puta.

Pregled, koji je sproveo konzervativni novinski vebsajt "Dejli koler", otkrio je da je Bajden u 2024. godini u proseku imao skoro 1,3 gafa dnevno.

Analiza je obuhvatila 118 izjava, govora i susreta sa novinarima za koje su izdati transkripti Bele kuće. Takvi transkripti se objavljuju svaki put kada predsednik daje javne izjave ili odgovara na pitanja novinara, a osoblje Bele kuće pravi revizije.

Revizije su se kretale od ispravljanja Bajdenovih činjeničnih grešaka do dodavanja reči koje je trebalo da uključi, navodi "Dejli koler". Greške se beleže u transkriptu, pogrešne reči se precrtavaju i dodaju se tačne reči u zagrade.

Na primer, kada je Bajden rekao da je "svaki Amerikanac" glasao protiv njegovog Američkog plana spasavanja (ARP), trebalo je da kaže "svaki republikanac". U drugom slučaju, rekao je da se pretnja demokratiji mora "odbraniti", a tačna reč je "poraziti". Transkript samo jednog govora - Bajdenovog obraćanja o stanju nacije koji je održao u martu - imao je 13 ispravki.

Činjenične greške uključivale su tvrdnje da je 720 miliona Amerikanaca – više nego dvostruko više od ukupne populacije SAD – primilo vakcine protiv kovida 19. A kada je Bajden pomenuo ženu iz Džordžije koju je ubio ilegalni migrant, usred pritiska republikanaca da "izgovori njeno ime", nazvao ju je "Linkoln", a njeno pravo ime je bilo Laken. On je takođe nazvao starije osobe sa "invaliditetom" starijim osobama sa "dijabetesom".

Sajt piše da nije uračunao mnogo ispravki koje nisu promenile značenje Bajdenovih izjava, kao što je dodavanje 's' na kraju imenice ili dodavanje reči koja je neophodna za jasnoću teksta.

Takođe, nisu uključene izmene koje nisu bile jasno označene u transkriptima ili greške koje su očigledno bile zataškane.

Na primer, dok je prošle nedelje držao govor na konferenciji u Vašingtonu, Bajden je naglas pročitao uputstva napisana na teleprompteru.

"Zamislite šta bismo sledeće mogli da uradimo", rekao je on, pozivajući birače da ga ponovo izaberu u novembru. "Još četiri godine, pauza".

Originalni transkript Bele kuće nije uključivao reč "pauza", piše "Dejli koler". Kasnije je ažuriran da bi uključio gaf.

Bajdenovi česti gafovi pokrenuli su pitanja o njegovoj sposobnosti za funkciju dok želi drugi predsednički mandat. On se već rangira kao najstariji predsednik u američkoj istoriji sa 81, a na kraju drugog mandata imao bi 87 godina.

Anketa "Njujork tajmsa" koja je objavljena prošlog meseca pokazala je da se 72 odsto američkih glasača, uključujući više od polovine demokrata, složilo da je Bajden prestar da bi bio efikasan predsednik.