EK isekla govor Fon der Lajenove: Izbačena rečenica o broju stradalih Ukrajinaca (VIDEO)

Procenjuje se da je do sada ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 ukrajinskih vojnika, rečenica je koja je izbačena iz video-obraćanja predsednice EK

Evropska komisija potvrdila je da je izbacila iz video-obraćanja predsednice EK Ursule fon der Lajen rečenicu u kojoj navodi broj stradalih civila i vojnika u Ukrajini, prenele su "RIA Novosti".

Rečenica je uklonjena iz videa koji je objavljen i na zvaničnom nalogu fon der Lajenove, a radi se o video-obraćanju u kojem ona poziva na korišćenje zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine i traži osnivanje međunarodnog suda za "ruske ratne zločine u Ukrajini".

Pozivajući na široku međunarodnu podršku osnivanju specijalnog suda, fon der Lajen je rekla: "Procenjuje se da je do sada ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 ukrajinskih vojnika". Video koji je objavljen i na njenom Tviter nalogu, više ne sadrži ovu rečenicu.

Portparolka EK Dana Spinant rekla je da je reč o nepreciznosti.

"Informacija koja je iskorišćena u izjavi oslanjala se na podatke spoljnih izvora, dok je broj žrtava uključivao i mrtve i ranjene", rekla je portparolka EK.

Ona je obrazložila i da je trebalo da brojke predstave "okrutnost Rusije".

Budući da je ta rečenica isečena iz video-snimka, da svedoči o okrutnosti Rusije, kako je naziva portparolka EK, ostala je rečenica iz obraćanja Lajenove: "Svi pamtimo užase u Buči".

Fon der Lajen je optužila Rusiju za užasne zločine, uključujući i agresiju na suverenu državu. Pozvala je na osnivanje specijalnog suda pod okriljem Ujedinjenih nacija "da istraži i procesuira ruske zločine agresije".

Navela je i da se šteta "koju je Rusija nanela Ukrajini", procenjuje na 600 milijardi evra i da će morati da je nadoknade, kako je istakla, Rusija i njeni oligarsi koji će, prema rečima Lajenove, morati da plate obnovu zemlje.

"Imamo sredstva da nateramo Rusiju da plati. Blokirali smo 300 milijardi evra rezervi Ruske centralne banke i zamrzli 19 milijardi evra novčanih sredstava ruskih oligarha. Sa našim partnerima mogli bismo da stvorimo strukturu za upravljanje ovim sredstvima i njihovo investiranje, a prihode bismo koristili za Ukrajinu", rekla je fon der Lajen.

Kako je dodala, kada sankcije budu ukinute, ovi fondovi bi bili korišćeni kako bi Rusija platila punu nadoknadu za štetu načinjenu Ukrajini.