Svet

Požar u Berlinu: Gori fabrika koja proizvodi PVO sisteme za Ukrajinu (VIDEO)

Postoji opasnost od stvaranja i dizanja cijanovodonika u vazduh sa dimom, a vatrogasci su upozorili na opasnost od zagađenja vazduha
Požar u Berlinu: Gori fabrika koja proizvodi PVO sisteme za Ukrajinu (VIDEO)www.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Požar u Berlinu izbio je u metalurškoj fabrici odbrambene industrijske kompanije "Dil", koja, između ostalog, proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Građani su prethodno dobili poruke sa hitnim upozorenjem sa oznakom "opasnost", prema kojem je došlo do požara u fabrici u berlinskom okrugu Lihterfeld, iz koje je izlazio otrovan dim.

"Reč je o kompaniji 'Dil metal aplikejšn', koja ima sopstvenu proizvodnju za završnu obradu metalnih površina u zgradi", piše "BZ – Berlin".

Kako prenosi portal, pozivajući se na vatrogasce, plamen je zahvatio četiri sprata, a deo zgrade se srušio.

Unutra su bile hemikalije, uključujući cijanovodičnu kiselinu i bakar cijanid.

Postoji opasnost od stvaranja i dizanja cijanovodonika u vazduh sa dimom, a vatrogasci su upozorili na opasnost od zagađenja vazduha. Stanovnicima se savetuje da zatvore prozore i ostanu kod kuće.

Naime, fabrika "Dil metal aplikejšn" pripada odbrambeno-industrijskoj kompaniji "Diehl", koja se bavi proizvodnjom sistema PVO IRIS-T koji se isporučuju u Ukrajinu.

image