Premijer Gruzije odbio da poseti SAD zbog zakona o stranim agentima

Realizacija uslovljene poste ne odgovara duhu partnerstva koji treba da se zasniva na međusobnom poštovanju i poverenju, poručilo je gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije potvrdilo je da je premijer Irakli Kobahidze otkazao posetu Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je američka strana postavila uslov da se u parlamentu obustavi rasprava o nacrtu zakona o stranim agentima.

"Američka ambasada objavila je da su u SAD pozvani visoki predstavnici gruzijske vlade, s tim da pre posete parlament Gruzije treba da obustavi raspravu o nacrtu zakona 'O transparentnosti stranog uticaja', što je pak gruzijska strana odbila", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo da realizacija uslovljene pošte ne odgovara duhu partnerstva koji treba da se zasniva na međusobnom poštovanju i poverenju, u vezi sa čim je ambasadoru SAD dato detaljno objašnjenje.

Ranije je Ambasada SAD u Gruziji objavila saopštenje ambasadora Robina Danigana u kojem je navedeno da su zvaničnici gruzijske vlade dobili poziv "da razgovaraju o svim pitanjima strateškog partnerstva i pomoći SAD sa visokim zvaničnicima SAD".

"Nažalost, gruzijska strana je odbila ovaj poziv. Pozivamo gruzijsku vladu da ponovo potvrdi svoju posvećenost evroatlantskoj budućnosti Gruzije, kako je to sadržano u gruzijskom ustavu", navedeno je u saopštenju.

Gruzijski parlament je 1. maja u drugom čitanju odobrio nacrt zakona "O transparentnosti stranog uticaja", tzv. zakon o stranim agentima, nakon čega su se demonstranti okupili ispred zgrade parlamenta tražeći povlačenje dokumenta.