Svet

Izaberi svoju avanturu: Ukrajina na sve načine pokušava da namami regrute

Kijev se nada da će popuniti svoje redove dajući regrutima izbor gde će služiti
Izaberi svoju avanturu: Ukrajina na sve načine pokušava da namami regruteGetty © SOPA Images / Contributor

Ukrajinskoj vojsci hitno su potrebni novi regruti, ali se "patriotski žar" iz prvih dana Specijalne vojne operacije ugasio.

Pokušaji vlasti da privuku nove vojnike otežani su katastrofalnom situacijom na frontu, nestašicom municije, korupcijom, nekompetentnim komandantima i neadekvatnom obukom.

Dodatni ekser u kovčeg "dobrovoljne mobilizacije" zakucan je kada su političari odbacili predlog da se vojnicima omogući demobilizacija nakon 36 meseci jer su se komandanti bojali da će previše iskusnih vojnika napustiti početkom sledeće godine.

Suočeno sa "skromnim" brojem dobrovoljaca, ministarstvo odbrane je promenilo pravac i počelo reklamnu kampanju sa ciljem da regrutaciju učini "uzbudljivom", pozivajući muškarce da sami odaberu svoju jedinicu, pa čak i svoju tačnu ulogu u njoj, piše "Fajnenšel tajms".

"Svako će se boriti - izaberite svoju jedinicu sada", piše na jednom bilbordu za bataljon "Da Vinčijevi vukovi" 67. mehanizovane brigade.

Drugi poručuje: "Pridruži se najboljem timu!", aludirajući na jedinicu "Ahil" koja upravlja dronovima u sastavu elitne 92. jurišne brigade.

"Svaka brigada u određenoj meri regrutuje, samo zavisi od toga koliko je njihov sistem razvijen", rekao je Sergej Kuzan, predsednik Ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju.

Ideja je da se Ukrajinci, dajući im osećaj kontrole, ubede da se prijave za prestižnije i možda bolje opremljene jedinice. Ili da preuzmu specijalizovane uloge u pozadini, kao podrška raspoređivanju na frontu.

Implicitna poruka je da ako se Ukrajinci sada ne jave kao dobrovoljci, rizikuju da kasnije budu regrutovani u standardne pešadijske formacije pod slabijim komandantima.

Ovaj novi pristup "izaberi i biraj" se primenjuje paralelno sa redovnom mobilizacijom. Ministarstvo odbrane je to opisalo kao "novu priliku da jedinice budu popunjene profesionalnim i motivisanim ljudima", ali je odbilo da kaže koliko ljudi se javilo.

"Prema sociološkim istraživanjima, mnogi građani Ukrajine su spremni da odu u vojsku, ali pod određenim uslovima", rekao je portparol ministarstva. "Jedan od najvažnijih uslova je gde, s kim, kako i na kom položaju će osoba služiti".

Jedan od dobrovoljaca je i Dmitrij Zolotovereki, zubar iz Kijeva koji se prijavio kao operator drona i kome će, navodno, biti dozvoljeno da se svakog meseca vrati kući kako bi vodio svoju ordinaciju. Ova strategija je rizična, navodi FT jer ministarstvo odbrane priznaje dobrovoljačke jedinice, tako da bi on i dalje mogao da bude mobilisan.

Franc-Stefan Gadi, saradnik istraživačkog centra Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, kaže da postoji rizik da, iako bi elitne jedinice mogle da privuku motivisane regrute, takođe mogu da odvuku snage od drugih jedinica.

"Ako koncentrišete sve svoje najbolje trupe u samo nekoliko elitnih formacija, ove formacije u ratu iscrpljivanja imaju tendenciju da se istroše mnogo, mnogo brže", objasnio je on.

Uz to, dobrovoljno regrutovanje Kijevu neće dovesti ni blizu potrebnih 300.000 ljudi, rekao je Gejdi i naglasio da će uskoro Ukrajina morati da "napravi teške izbore" kako bi popunila svoje snage.

image