Svet

Odbornik Zelenih posle izbora uzvikivao "Alahu Akbar", britanske vlasti pokrenule istragu

Motin Ali se suočava sa istragom nakon što je rekao da Palestina ima pravo da "uzvrati" na napade "okupatora"
Odbornik Zelenih posle izbora uzvikivao "Alahu Akbar", britanske vlasti pokrenule istragu© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Britanska stranka Zelenih istražuje odbornika koji je nakon izbora uzvikivao "Alahu Akbar", a posle Hamasovog napada 7. oktobra poručio da Palestinci imaju pravo da "uzvrate udarac".

Motin Ali je prošle sedmice pobedio na lokalnim izborima u Lidsu, poručivši da je to "pobeda za narod Gaze".

"Nećemo biti ućutkani. Podići ćemo glas Gaze. Podići ćemo glas Palestine. Alahu Akbar!", poručio je Ali posle pobede na izborima.

Ovaj 42-godišnjak, otac troje dece koji radi kao računovođa i vodi blog o baštovanstvu, ranije je nazvao rabina na Univerzitetu u Lidsu "nakazom" i "životinjom", a posle 7. oktobra poručio je da Izraelci "nisu žrtve, već okupatori, kolonizatori, evropski kolonisti".

Ali je takođe Gazu nazvao "najvećim koncentracionim logorom na svetu" i podržao "pravo starosedelaca da se brane i uzvrate udarac".

Nakon što su se snimci pojavili na društvenim mrežama, portparol Zelenih je poručio da će stranka istražiti odbornika Alija i naglasio da oni "nikada ne podržavaju nešto što veliča nasilje".

Kako prenosi britanski "telegraf", Ali nije suspendovan i nastaviće da predstavlja stranku kao odbornik tokom istrage.

image