Svet

SAD odustale: Rusija ipak nije država sponzor terorizma

U Vašingtonu se nadaju da će povećati šanse da u Ukrajini dođe do deeskalacije
SAD odustale: Rusija ipak nije država sponzor terorizmawww.globallookpress.com © White House

Sjedinjene Američke Države neće označiti Rusiju kao državu sponzor terorizma, jer bi to smanjilo šanse da međunarodna zajednica dođe do rešenja koje bi vodilo deeskalaciji situacije u Ukrajini, rekao je danas Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Razmotrili smo ovo pitanje i još uvek ne smatramo da bi takvo priznanje zadovoljilo naše potrebe što se tiče ukrajinskog pitanja i potreba naših saveznika i partnera", objasnio je.

Kako navode nevladine organizacije, ovo bi otežalo isporuku humanitarne pomoći Ukrajincima, dodao je.

"Naša politika po ovom pitanju nije se promenila", naglasio je Kirbi.

Ipak, upravo zbog toga, kako je juče naveo američki list "Blumberg", Vašington može odlučiti da ovim epitetom "počasti" privatnu vojnu kompaniju ruskog biznismena i milionera Jevgenija Prigožina "Vagner". Ovo bi moglo poslužiti kao alternativa za proglašavanje Rusije sponzorom terorizma.

Time bi administracija Bajdena dobila dozvolu za krivično gonjenje ove organizacije, kao i njenih članova.  

Slična inicijativa primećena je i u Evropskoj uniji, nakon što je Evropski parlament 11. novembra uputio zahtev Uniji da proglasi "vagnerovce" teroristima zbog, kako su tamo rekli, "neprekidnog kršenja međunarodnog prava u Ukrajini".

Od 2016. godine Prigožin se nalazi pod sancijama SAD zbog navodne umešanosti u američke predsedničke izbore, a od 2020. godine i pod sankcijama Evropske unije.

U aprilu ove godine Brisel je još jednom sankcionisao ruskog biznismena, ali ovaj put zbog povezanosti sa specijalnom vojnom operacijom Rusije i "bliskim vezama" sa predsednikom Putinom i Ministarstvom odbrane Rusije. Ruski lider je, sa druge strane, 2018. godine demantovao ove tvrdnje.

Na sve ovo, američki Stejt department u julu je odredio i nagradu od deset miliona dolara za onoga ko uspe da predstavi dokaze Prigožinove umešanosti u američke izbore.

Ipak, ovo sve nije bilo dovoljno, pa se Prigožin početkom novembra susreo sa još jednom optužnicom, koju je podnela britanska advokatska firma "Mekkju džuri end partners". Razlog je umešanost privatne vojne firme "Vagner" u dešavanja u Ukrajini. Kompanija će zastupati ukrajinsku stranu, a, kako se navodi na njenom sajtu, već je uključena u nekoliko slučajeva koji su povezani sa konfliktom u Ukrajini.

image