Svet

Suđenje Donaldu Trampu u slučaju rukovanja poverljivim dokumentima odloženo na neodređeno vreme

Tramp se suočava sa 40 optužbi u slučaju koji se odnosi na njegovo rukovanje poverljivim dokumentima pronađenim na njegovom imanju u Mar-a-Lagu
Suđenje Donaldu Trampu u slučaju rukovanja poverljivim dokumentima odloženo na neodređeno vreme© Tanjug/Win McNamee/Pool Photo via AP

Savezni sudija koja je predsedavala krivičnim predmetom u vezi sa rukovanjem poverljivim dokumentima Donalda Trampa odložila je suđenje na Floridi na neodređeno vreme, navodeći potrebu za "adekvatnom pripremom".

Sudija Ajlin Kenon, koju je na tu poziciju imenovao upravo Tramp 2020. godine, objavila je da je odustala je od prvobitno navedenog 20. maja kao dana početka suđenja u Majamiju i naznačila da se neko vreme neće odlučiti za novi datum, navodi "Fajnenšel tajms".

Odluka znači da će sadašnje suđenje Trampu na Menhetnu u slučaju navodne "kupovine ćutanja" zvezde za odrasle Stormi Danijels verovatno biti jedino sa kojim će se potencijalni republikanski kandidat suočiti pre predsedničkih izbora u novembru.

Objavljujući svoju odluku, Kenon je rekla da postoji "bezbroj i međusobno povezanih" pretpretresnih pitanja koja treba rešiti i da bi "bilo nepromišljeno i nedosledno" žuriti da se slučaj sasluša.

Tramp se suočava sa 40 optužbi u slučaju koji se odnosi na njegovo rukovanje poverljivim dokumentima pronađenim na njegovom imanju u Mar-a-Lagu.

Specijalni advokat Ministarstva pravde Džek Smit naveo je da je Tramp pokušao da sakrije dokumenta od predstavnika vlasti, kao i da je skladištio kutije u kupatilu u vili.

Slučaj dokumenata, koji neki pravnici smatraju najjačim od četiri krivična postupka protiv Trampa, jedan je od nekoliko koje je pokrenuo Smit, koji je takođe optužio bivšeg predsednika za njegove navodne pokušaje da poništi rezultate izbora 2020.

Ako Tramp bude osuđen, maksimalna zatvorska kazna za svaku od njegovih 40 tačaka krivičnih dela kreće se od pet do 20 godina.

Pošto je slučaj na saveznom nivou, bilo je spekulacija da bi Tramp mogao da pokuša da se pomiluje ako bude izabran za predsednika, ili da bi u najmanju ruku mogao da pokuša da utiče na slučaj preko svojih imenovanih u Ministarstvu odbrane, navodi FT.

image