Iza kulisa susreta Makrona i Sija: Geopolitika jedne pite od borovnica
Diplomatski incident je za dlaku izbegnut, kada je, drugog dana posete kineske delegacije, na večeri koju je za predsednika Si Đinpinga priredio njegov francuski kolega Emanuel Markon, sa menija uklonjena čuvena "ruska pita", izvestio je "Figaro".
Večera je održana u ambijentu restorana, koji je i "intiman" i "prijatan", a pripada prijatelju francuskog predsednika. "Idealno okruženje za razgovor o mučnim temama, uključujući i rat u Ukrajini", dodaje ovaj list.
Jela je odabrao sam domaćin. Posle predjela i tradicionalne pirinejske supe, jagnjeće plećke sa šunkom, priloga od pasulja i vrganja, kao i sireva, trebalo je da bude servirana "ruska pita". Inače, recept za ovu pitu potiče sa Krima.
I sam izgled kolača, koja je prekriven šećerom u prahu, podseća na snegom zavejane ravnice Rusije. Kako na svom sajtu navodi poslastičarnica "Artigared", koja čuva ovu kulinarsku tajnu od 1920. godine, predsednik Fransoa Miteran je prvi uveo ovaj desert u Jelisejsku palatu. I njegovi naslednici Žak Širak i Nikola Sarkozi su, prilikom zvaničnih poseta, ruskom pitom čašćavali strane državnike.
Ovog puta ruska pita, zbog sukoba u Ukrajini, nije poslužena.
"Pre nekoliko nedelja sam predložio meni za večeru", rekao je ugostitelj. Umesto ruske pite, poslužen je lokalni specijalitet od borovnica sa Pirineja, jer se osetljivo ukrajinsko pitanje nalazilo u središtu razgovora dvojice državnika.
Kina se, dodaje "Figaro", drži prividno neutralno u ovom sukobu, ali osuđuje otvoreno mešanje Zapada u konflikt i u mnogim oblastima jača saradnju sa Moskvom.