Svet

Bundestag usvojio rezoluciju koja "gladomor" naziva genocidom

Za veliku glad u Ukrajini odgovorno rukovodstvo SSSR pod Josifom Staljinom, piše u rezoluciji nemačkog parlamenta
Bundestag usvojio rezoluciju koja "gladomor" naziva genocidomwww.globallookpress.com © Nazar Furyk

Nemački parlament proglasio je veliku glad koja je pogodila tadašnju Ukrajinsku SSR početkom tridesetih godina prošlog veka "genocidom", prenosi "Dojče vele".

U rezoluciji koju je usvojio Bundestag piše da je ova glad, koju Ukrajinci nazivaju "Gladomor", potpada pod definiciju "zločina protiv čovečnosti", kao i da je "političko rukovodstvo Sovjetskog Saveza pod Josifom Staljinom odgovorno za nju", prenosi nemački medij.

Rezoluciju su podržale sve tri partije vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija Nemačke, Zeleni i Slobodne demokrate, kao i vodeća opoziciona Demohrišćanska partija.

Rezolucija takođe poziva nemačku vladu da se suprotstavi "svakom pokušaju širenja jednostranih ruskih narativa", kao i da nastavi da podržava Ukrajinu kao "žrtvu aktuelnog rata".

Gladomor je naziv za veliku glad, koja je pogodila sovjetsku Ukrajinu tokom 1932. i 1933. godine. Procenjuje se da u ovom periodu od gladi umrlo gotovo četiri miliona ljudi.

Rusija ne prihvata kategorizaciju ovog događaja kao genocid, pošto je pored Ukrajinaca u ovom periodu nastradao i veliki broj Rusa, Kozaka i sovjetskih Nemaca na prostoru čitavog juga tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Prema podacima Muzeja Holodomora u Kijevu, pored Ukrajine još 16 država ovu glad definiše kao "genocid".

image