Zelenski pozvao Maska da poseti Ukrajinu

Kada bude svojim očima video šta je Rusija uradila u Ukrajini, nek onda predlaže kako da okončamo rat, rekao je ukrajinski predsednik

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas američkog milijardera i vlasnika Tvitera Ilona Maska da poseti Ukrajinu.

"Ako gospodin Mask želi da shvati šta je Rusija uradila ovde, neka dođe u Ukrajinu i vidi to svojim očima. Posle toga ćete nam reći kako da okončamo ovaj rat, ko ga je započeo i kada to možemo da završimo", rekao je Zelenski putem video linka gostujući na konferenciji "Njujork tajmsa", prenosi ukrajinska "Pravda".

Mask, koji je u prvim danima ruske specijalne vojne operacije podržao Ukrajinu obezbeđivanjem satelitskog Interneta "Starlink", početkom oktobra predložio je Kijevu da započne pregovore i pitao njegove pratioce na Tviteru da li se slažu sa njegovom "vizijom" mira, koja bi trebalo da dovede ko kraja sukoba.

On se tada našao na udaru ukrajinskih zvaničnika, uključujući i Zelenskog, koji su ga optužili za širenje "proruske propagande". Nekoliko nedelja kasnije, on je razmenio nekoliko poruka na Tviteru sa zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevov, koji je milijardera pozvao u Moskvu.

Mask je tokom oktobra zatražio od američkih vlasti da počnu da plaćaju ulsluge "Starlinka" koje koristi ukrajinska vojska, navodeći da je njegova komapnija "Spejs Iks" na taj oblik pomoći Ukrajini potrošila više od 100 miliona dolara sopstvenog novca.

Uređaji "Starlink", koji svojim korisnicima daju pristup izuzeztno brzom internetu gde god se oni nalazili, odigrao je značajnu ulogu u održavanju komunikacija između različitih jedinica ukrajinske vojske, piše "Fajnenšal tajms".

Njihova cena u Ukrajini drastično je skočila poslednjih nedelja, pa jedan takav uređaj sada košta oko 700 dolara, prenosi britanski list.