"Ekonomist": Liberalni svetski poredak se raspada

Raspad starog poretka je vidljiv svuda, upozorava britanski nedeljnik

Liberalni poredak koji je vladao globalnom ekonomijom od Drugog svetskog rata je godinama potkopavan, piše "Ekonomist" i ocenjuje da je taj poredak "danas blizu kolapsa".

"Raspad starog poretka je vidljiv svuda. Sankcije se koriste četiri puta više nego tokom devedesetih; Amerika je nedavno uvela 'sekundarne' kazne entitetima koji podržavaju ruske armije. Rat subvencijama je u toku, jer države pokušavaju da kopiraju ogromnu državnu podršku Kine i Amerike za zelenu proizvodnju. Iako je dolar i dalje dominantan, a ekonomije u usponu otpornija, globalni tokovi kapitala počinju da se fragmentiraju", navodi britanski nedeljnik.

Institucije koje su čuvale stari sistem su ili već ugašene, ili brzo gube kredibilitet.

"Svetska trgovinska organizacija sledeće godine puni 30 godina, ali će zbog američkog nemara provela više od pet godina u zastoju. MMF je zahvaćen krizom identiteta, zarobljen između zelene agende i obezbeđivanja finansijske stabilnosti. Savet bezbednosti UN je paralisan. Nadnacionalni sudovi poput Međunarodnog suda pravde sve više zloupotrebljavaju zaraćene strane", dodaje "Ekonomist", podsetivši da je prošlog meseca grupa američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, zapretila sankcijama MKS ako izda naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koga je Južna Afrika optužila za genocid.

Iako je do sada ova fragmentacija uzela tek "skriveni" danak globalnoj ekonomiji, istorija pokazuje da su "dublji, haotičniji kolapsi mogući".

"Prvi svetski rat ubio je zlatno doba globalizacije za koje su mnogi u to vreme pretpostavljali da će trajati zauvek. Početkom tridesetih prošlog veka, nakon početka depresije, američki uvoz je pao za 40 odsto za samo dve godine. U avgustu 1971. Ričard Nikson je neočekivano suspendovao konvertibilnost dolara u zlato; samo 19 meseci kasnije, Breton Vuds sistem fiksnih kurseva se raspao", navodi "Ekonomist".

Danas, britanski nedeljnik ocenjuje da bi još jedno Trampovo predsedništvo i/ili novi talas jeftine kineske robe iz uvoza mogli dovesti do dalje erozije liberalnog svetskog sistema, a da bi rat Zapada protiv Rusije, ili rat Amerike protiv Kine oko Tajvana izazvao "sveopšti kolaps" istog.