Tajvan protiv Srbije: Mi smo u globalnom demokratskom taboru, nemamo veze sa NR Kinom

Vlastima Tajpeja zasmetala je zajednička izjava Si Đinpinga i Aleksandra Vučića u kojoj je Srbija ponovila privrženost principu "jedne Kine"

Poseta Si Đipinga Srbiji, kao i podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića celovitosti Kine uznemirila je tajvanske vlasti, pa je tamošnje ministarstvo spoljnih poslova izdalo saopštenje u kome je kritikovana podrška Srbije  principu "jedne Kine".

Kina na Tajvan gleda kao na deo svoje teritorije, dok Tajpej tvrdi da je Tajvan suverena zemlja, pa tako njihovo ministarstvo spoljnih poslova podvlači kako "Kina nikada nijedan dan nije vladala Tajvanom".

"Bilo kakvo narušavanje suverenog statusa Tajvana neće promeniti trenutnu situaciju u Tajvanskom moreuzu ili međunarodno priznate objektivne činjenice", navodi se u saopštenju  ovog ministarstva.

Nazivajući sebe "važnim članom globalnog demokratskog tabora", Tajvanci kažu da će njihova "zemlja" nastaviti da se pridržava vrednosti demokratije i slobode, "aktivno se ujedinjuje sa prijateljima i zemljama sa sličnim idealima i zajedno raditi na održavanju globalne i regionalne demokratije, mira i stabilnosti. 

Ono što je zasmetalo Tajvanu zapravo je zajednička izjava koju su potpisali kineski i srpski predsednik, saglasivši se da će produbljivati strateško partnerstvo između dve zemlje i izgradnju bliže kinesko-srpske zajednice.

Srpska strana je u ovom dokumentu ponovila čvrstu podršku principu jedne Kine, ističući da u svetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan neotuđivi deo teritorije Kine, kao i da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu.

Kako se navodi, srpska strana se protivi svim oblicima "nezavisnosti Tajvana" i mešanju u unutrašnje poslove Kine, ponovo ističući da neće stupati u zvanične kontakte sa vlastima Tajvana na bilo kakav način, te da čvrsto podržava sve napore koje Vlada Kine čini u cilju ujedinjenja zemlje.