Svet

Vremešne klimatske aktivistkinje pokušale da oštete Magna kartu u Londonu

Postoje samo četiri originalna primerka engleskog ugovora iz 13. veka koji je utvrdio da niko nije iznad zakona. Dva se čuvaju u Britanskoj biblioteci, jedna se nalazi u katedrali Salisberi, a jedna je u zamku Linkoln
Vremešne klimatske aktivistkinje pokušale da oštete Magna kartu u Londonu© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Dve klimatske aktivistkinje starosti 82 i 85 godina razbile su delove ojačane kutije u kojoj se čuva original dokumenta Magna karta u Britanskoj biblioteci u Londonu.

U daljem uništavanju zaustavilo ih je obezbeđenje.

U video-snimku koji je na društvenim mrežama objavila organizacija "Džast Stop Oil", vidi se velečasni dr Sju Parfit (82), anglikanski sveštenik i Džudi Brus (85) koja je nekoliko puta udarila čekićem.

Parfit je tada podigla transparent na kojem je pisalo "vlada krši zakon".

Istorijski dokument nije oštećen, saopštili su iz biblioteke.

Postoje samo četiri originalna primerka Magna karte, engleskog ugovora iz 13. veka koji je utvrdio da niko nije iznad zakona. Dva se čuvaju u Britanskoj biblioteci, jedna se nalazi u katedrali Salisberi, a jedna je u zamku Linkoln.

"Kao hrišćanka, primorana sam da učinim sve što mogu da ublažim užasnu patnju koja prelazi sve granice i već je tu. Moramo zaustaviti naftu", moglo se čuti kako Parfit kaže u video-snimku.

Londonska metropoliten policija saopštila je da je uhapsila dve osobe zbog sumnje da su naneli štetu u vezi sa ovim incidentom.

Vlada Velike Britanije je 2023. usvojila novi zakon kojim se dozvoljavaju oštrije akcije protiv protesta koji ometaju svakodnevni život.

Britanija je suzbijala ovakve demonstracije, posebno one koje su organizovali klimatski aktivisti, koji su prekidali sportske događaje, blokirali saobraćaj i čak provalili u privatnu rezidenciju premijera Rišija Sunaka prošle godine, kako bi na njegovu kuću stavili crnu tkaninu u znak protesta protiv njegove politike vezane za naftu.

image