Si Đinping sa Mišelom: Kina je uvek bila na strani mira, politička sredstva u interesu Evrope

Si je preneo Mišelu da se nada da će institucije i zemlje članice EU uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine

Kina će nastaviti da jača komunikaciju i koordinaciju s Evropskom unijom, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping na sastanku u Pekingu s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Si je preneo Mišelu da se nada da će institucije i zemlje članice EU uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine, javila je kineska CCTV, a preneo Rojters. 

Rešavanje sukoba u Ukrajini političkim sredstvima najbolje odgovara evropskim interesima i zajedničkim interesima svih evroazijskih zemalja, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa Mišelom.

Si Đinping je izneo principijelan stav kineske strane, napominjući da u Kini postoji stara izreka: "kada su gradske kapije u plamenu, riba u bari se loše provodi".

Kineski predsednik je dodao da je "u trenutnoj situaciji neophodno izbegavati eskalaciju i širenje krize, insistirati na pomirenju i podsticati pregovore, kontrolisati sporedne efekte krize i biti na oprezu u pogledu rizika blokovske konfrontacije".

"Kina podržava jačanje uloge EU u posredovanju i rešavanju ukrajinske krize i nada se da će se izgraditi uravnotežena, efikasna i održiva evropska bezbednosna arhitektura. Kina je uvek bila na strani mira i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu na svoj način", istakao je Si Đinping, prenela je Kineska centralna televizija.