Predsednik Kolumbije pozvao Međunarodni krivični sud da uhapsi Netanjahua

U govoru povodom praznika rada u Bogoti ranije ovog meseca, Petro je obećao da će prekinuti diplomatske odnose sa izraelskim "genocidnim" rukovodstvom, izražavajući solidarnost sa Palestincima u Gazi čija su "deca umrla raskomadana bombama"

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro pozvao je Međunarodni krivični sud i Savet bezbednosti UN da preduzmu mere za sprečavanje  "genocida" nad palestinskim narodom u gradu Rafa u Gazi.

Izraelski ratni kabinet odobrio je  u petak "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi, a premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će nastaviti ofanzivu uprkos pretnji SAD da će smanjiti vojnu pomoć.

"Netanjahu neće zaustaviti genocid. To zahteva poternicu Međunarodnog krivičnog suda", napisao je Petro na Iksu.

Kolumbijski lider je potom predložio da Savet bezbednosti UN "razmotre slanje mirovnih snaga na teritoriju Gaze".

U govoru povodom praznika rada u Bogoti ranije ovog meseca, Petro je obećao da će prekinuti diplomatske odnose sa izraelskim "genocidnim" rukovodstvom, izražavajući solidarnost sa Palestincima u Gazi čija su "deca umrla raskomadana bombama".

Rafa u južnoj Gazi je poslednji veliki centar te teritorije koji još uvek nije pod izraelskom kontrolom. Stotine hiljada interno raseljenih Palestinaca su se tamo sklonile poslednjih meseci. Ranije ove nedelje, Izrael je bombardovao grad i poslao trupe i desetine tenkova u istočne oblasti grada.

Nekoliko medija izvestilo je prošlog meseca da bi MKS mogao da optuži Netanjahua i nekoliko drugih izraelskih visokih zvaničnika za ratne zločine zbog rata u Gazi.

I republikanski i demokratski predstavnici SAD upozorili su MKS na "posledice" ukoliko budu osudili izraelske zvaničnike, a grupa republikanskih poslanika navodno trenutno smišlja sankcije protiv suda.