Haos u Velikoj Britaniji: Štrajkovi radnika svaki dan do Božića

Danas 48-časovni štrajk nastavljaju radnici Pošte, a rad će obustaviti i vozači autobusa

U Velikoj Britaniji će do gregorijanskog Božića (25. decembar) svakodnevno biti organizovan najmanje jedan protest nezadovoljnih radnika koji traže veće plate, piše "Dejli telegraf".

Radnici železnice, uključujući osoblje "Evrostara", medicinske sestre, nastavnici, instruktori vožnje i radnici privatnog obezbeđenja samo su neki od onih koji će biti u štrajku.

Celu situaciju bi mogli da pogoršaju i zaposleni u graničnoj policiji, službenici za izdavanje pasoša, ali i radnici državne kompanije koja održava auto-puteve, pošto je i sindikat državnih službenika najavio obustavu rada, ali još nije objavljeno kada će oni stupiti u štrajk.

Za obustavu rada glasali su i zaposleni u Hitnoj pomoći, što će biti prvi štrajk ovih radnika u poslednjih 30 godina. Ta najava dolazi nakon odluke 80.000 zdravstvenih radnika iz sindikata "Unison" da prestanu sa radom.

Danas neće raditi 115.000 radnika Pošte u okviru 48-časovnog štrajka, a rad će obustaviti i vozači autobusa.

Zaposleni u Pošti su proteste zakazali za 9, 11, 14, 15, 23. i 24. decembar, što bi moglo da dovede do toga da pokloni ne budu isporučeni na vreme za Božić, napominje "Dejli telegraf".

Iz britanske vlade poručuju da su potrebni pregovori, a ne "preventivne mere" koje će ugroziti milione ljudi.

Premijer Riši Sunak je kritikovao laburistu Keira Starmera koji je podržao radnike, optuživši ga da radi u interesu svojih finansijera.

"Ako zaista želi da podrži radnike, možda bi trebalo da siđe sa čela kolone i prekine štrajkove", rekao je Sunak.

Britanska vlada je odobrila povećanja plata do tri odsto, a Sunak je istakao da su zahtevi za povećanjem plate od 19 odsto "nerazumni i neodrživi".

Zaposleni u javnom sektoru traže veće povećanje usled činjenice da je zabeležena inflacija od 11,1 odsto - najveći rast cena u poslednje četiri decenije.

Ukoliko se sindikati "ne urazume", treba usvojiti zakone kojima bi bilo propisano da određeni broj radnika mora da nastavi sa radom, bez obzira na štrajkove, poručio je Sunakov stranački kolega Sajmon Klark.

"Ukoliko sindikati odbiju da se urazume, vlada bi to apsolutno trebalo da učini", naveo je Klark i istakao da bi povećanje plata koje traže zaposleni u javnom sektoru dovelo do pogubne inflatorne spirale.