London zabrinut zbog napredovanja ruskih snaga u Harkovskoj oblasti: Opasna situacija

Uprkos očiglednom napredovanju ruskih snaga, Zapad se nada da će ukrajinske snage uspeti da zadrže svoje položaje u ovoj godini, priznaje ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izrazio je zabrinutost zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti.

"To je izuzetno opasno", rekao je Kameron u intervjuu za TV "Skaj njuz", opisujući situaciju u kojoj se Kijev našao na frontu u Harkovskoj oblasti.

Međutim, kako je dodao, Zapad se nada da će ukrajinske snage uspeti da zadrže svoje položaje u ovoj godini.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su jedinice ruske grupe "Sever" tokom ofanzive u protekla dva dana oslobodile devet naselja u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske vlasti objavile su evakuaciju stanovnika pograničnih naselja.

Britanca brine zastoj isporuke oružja Izraelu

Embargo na isporuke oružja Izraelu "nije mudar potez", izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Ocenio je da bi bilo "izuzetno opasno" da Izrael pokuša veliku ofanzivu na grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze.

Upitan da li će Ujedinjeno Kraljevstvo slediti korake SAD i obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ukoliko pokrene napad na najjužniji grad u Pojasu Gaze i ključnu rutu za humanitarnu pomoć, Kameron je naglasio da su UK i SAD "u potpuno drugačijoj situaciji".

"Sjedinjene Američke Države su masovni dobavljač oružja Izraelu, uključujući razorne bombe i sve ostalo. Ujedinjeno Kraljevstvo pruža manje od jedan odsto oružja Izraelu i nije državni dobavljač. Imamo sistem licenciranja i te dozvole mogu biti povučene ako se proceni da postoji rizik od ozbiljnog međunarodnog kršenja ljudskih prava", rekao je šef britanske diplomatije.

On je izrazio stav da bi obustava isporuka naoružanja Izraelu učinila manje verovatnim dogovor o taocima.