Svet

SAD pojačavaju obuku ukrajinskih vojnika u Evropi

Obuka bi trebalo da bude "mnogo intenzivnija i sveobuhvatnija" od one koju je Ukrajina dobila u Poljskoj ili Velikoj Britaniji
SAD pojačavaju obuku ukrajinskih vojnika u Evropiwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena razmišlja o drastičnom proširenju programa obuke ukrajinske vojske, koja bi trebalo da bude organizovana u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj, piše Si-En-En.

Ukoliko predlog bude usvojen, Amerika će na evropskom tlu obučavati oko 2.500 vojnika mesečno, izjavili su američki zvaničnici za britanski medij.

Od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru, SAD su obučile samo nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika, uglavnom u malim grupama, i to o specifičnim sistemima naoružanja.

U sklopu novog programa, SAD bi obučavale mnogo veće grupe koje bi, između ostalog, naučile kako da organizuju pešadijske manevre uz artiljerijsku podršku. Prema rečima izvora, obuka bi trebalo da bude "mnogo intenzivnija i sveobuhvatnija" od one koju je Ukrajina dobila u Poljskoj ili Velikoj Britaniji.

Predlog, koji je iznet po nalogu Ukrajine, još je na međuresornoj reviziji administracije. Ukoliko bude odobren, obuka bi trebalo bi da se odvija u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj. Nemački zvaničnik rekao je za Si-En-En da još uvek nije video zvaničan zahtev SAD u vezi sa ovim slučajem, ali je primetio da je takva politika "u skladu sa zajedničkim nastojanjima u podršci Ukrajini".

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije odbio je da komentariše detalje plana, ali je naglasio da "SAD stalno traže načine da osiguraju da Ukrajinci imaju veštine koje su im potrebne na bojnom polju dok brane svoju teritoriju".

Od početka sukoba u Ukrajini, brojne zapadne nacije pružile su kijevskim snagama obuku van Ukrajine. Osim SAD, Ukrajince trenira i Velika Britanija, koja planira da obuči do 10.000 vojnika u periodu od godinu dana.

Evropska unija je u novembru najavila misiju vojne pomoći u sklopu koje bi trebalo da bude obučeno oko 15.000 ukrajinskih vojnika. Međutim, nekoliko članica je odbilo učešće, a među njima je i Mađarska. Ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto ocenio je da "sve što vodi ka eskalaciji nije dobra ideja".

Jedan američki zvaničnik napravio je paralelu između britanskog i najavljenog američkog programa obuke vojnika i primetio da između njih postoje sličnosti. Međutim, ističe da je fokus britanskog plana bio na pružanju osnovne obuke vojnicima sa malo ili nimalo iskustva. Američki program, sa druge strane, bi omogućio daleko napredniji stepen obuke prilikom koje bi ukrajinski vojnici naučili kako da deluju kao ujedinjena vojna formacija.

Ne očekuje se da će Amerika obučavati Ukrajince o objedinjavanju vazdušnih snaga. Vašington je do sada odbijao da Kijevu obezbedi borbene avione, ukazujući na procene da oni neće poboljšati izglede Ukrajine.

image