Američki milijarder protiv propalestinskih demonstracija: Proizvod kulturne revolucije u obrazovanju

Ken Grifin je uporedio proteste na američkim kampusima sa "performativnom umetnošću" koja neće pomoći ni jednoj strani

Američki milijarder Ken Grifin nazvao je proteste na studentskim kampusima zbog civilnih žrtava u Gazi "krajnjim proizvodom kulturne revolucije u američkom obrazovanju".

"Ono što sada vidite je krajnji proizvod kulturne revolucije u američkom obrazovanju koja se odvija u američkim kampusima, posebno koristeći paradigmu ugnjetavača i potlačenih", rekao je milijarder osnivač hedž fonda "Citadel" u intervjuu za "Fajnenšel tajms", uporedivši proteste sa "performativnom umetnošću" koja ne pomaže ni Palestincima, ni Izraelcima.

Do sada su na američkim koledžima uhapšene hiljade građana na protestima zbog vojne operacije Izraela, a predsednici više uglednih univerziteta, uključujući Harvard, podneli su ostavke.

Grifin je u više navrata kritikovao proteste na američkim kampusima, nazvavši studente Harvarda "pahuljicama" i prekinuo je donacije toj ustanovi u januaru, dok je u sada rekao da su protesti rezultat "neuspešnog obrazovnog sistema". 

"Harvard bi u prvi plan trebalo da stavi zalaganje za meritokratiju u Americi i da obrazovanje sledeće generacije lidera u američkom biznisu, vladi, zdravstvu i filantropiji. Harvard će prihvatiti naše zapadne vrednosti koje su izgradile jednu od najvećih država na svetu, negovati te vrednosti kod studenata i tražiti od njih da te vrednosti manifestuju do kraja svog života", rekao je on na pitanje britanskog lista šta bi Harvard trebalo da učini u ovom pitanju.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije ovog meseca rekao da studenti imaju prava na mirne proteste, ali je odbacio njihov zahtev da promeni pristup pitanju Gaze i rekao da "red mora prevladati" u školama.