Svet

Rusija rasporedila dodatne trupe u Siriji

Nakon napada u Istanbulu, Turska zapretila kopnenom invazijom na Siriju
Rusija rasporedila dodatne trupe u Sirijiwww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli

Rusija je rasporedila dodatne trupe u oblast severne Sirije koju kontrolišu kurdski borci i sirijska vlada, zbog straha od turske kopnene invazije.

Potez Moskve, koja je saveznica Damaska, usledio je nakon što je Ankara 20. novembra izvela vazdušne napade na kurdske ciljeve u Siriji i Iraku. Razlog napada bila je eksplozija u Istanbulu za koju Turska krivi kurdske militante koji su negirali odgovornost.

Stanovnici Tal Rifaata koji drže Kurdi, severno od Alepa, potvrdili su za AFP da su pojačanja ruskih trupa stigla u grad i da su ruske snage postavile blokade na putevima u obližnjem selu, kako bi ga odvojile od položaja pod kontrolom turskih snaga i sirijskih pobunjenika.

Nakon serije vazdušnih napada, Turska je zapretila da će izvesti kopneni upad u severnu Siriju, uključujući Tal Rifaat, kao i Kobane i Manbidž dalje na istoku.

Kobane i Manbidž su pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD, a koje uključuju i kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG), jednu od grupa koje Turska optužuje da stoje iza bombaškog napada u Istanbulu.

Rusija pojačava svoje trupe i u vazdušnoj bazi koju kontroliše vlada u blizini Tal Rifaata, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja prati situaciju u ratnoj zoni. Oni su za AFP ocenili da bi pojačanja mogla da budu pokušaj "da se zaustavi ili odloži turska operacija".

Snage predvođene Kurdima na severu Sirije pozvale su Rusiju da odvrati Tursku od pokretanja kopnene ofanzive, rekao je kurdski komandant u utorak.

Ruske trupe su raspoređene u nekim pograničnim oblastima severne Sirije koje kontrolišu Kurdi nakon sporazuma iz 2019. koji je imao za cilj da spreči prethodne turske pretnje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je prošle nedelje da je Turska odlučnija nego ikada da obezbedi granicu sa Sirijom od napada kurdskih boraca, preteći kopnenom operacijom "u najpovoljnijem trenutku".

image