Svet

Lider Hezbolaha zapretio Izraelu: Izraelski demonstranti bacali pakete sa hranom

Pokušaji Egipta i Katara da obezbede primirje u Pojasu Gaze propali su prošle nedelje, nakon što je Izrael odbacio plan međunarodnih posrednika
Lider Hezbolaha zapretio Izraelu: Izraelski demonstranti bacali pakete sa hranom© AP Photo/Hassan Ammar

Šef Hezbolaha, Sajid Hasan Nasralah, izjavio je da stanovnici severnog Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine ako njihova vlada nastavi sa ofanzivom u Pojasu Gaze.

Uporedo sa ratom u okupiranoj palestinskoj enklavi, Hezbolah razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom duž južne granice Libana, prenosi Rojters.

Ova militantna grupa je potvrdila da ispaljuje rakete na Izrael kako bi podržala svog saveznika, palestinsku oružanu grupu Hamas i kako bi odvratila Izrael od napada na Liban.

Izrael je saopštio da želi da obezbedi sever zemlje za povratak svojih građana ili putem posredovanog diplomatskog sporazuma ili sprovođenjem vojne akcije protiv Libana.

Porodice raseljene sa severa Izraela nadale su se da će se vratiti kući do 1. septembra i početka nove školske godine.

Pokušaji Egipta i Katara da obezbede primirje u Pojasu Gaze propali su prošle nedelje, nakon što je Izrael odbacio plan međunarodnih posrednika.

Izraelci bacaju humanitarnu pomoć

U najnovijem u nizu incidenata koji su se dogodili otkako je Izrael obećavao da će omogućiti neometani prolaz humanitarne pomoći u okupirani Pojas Gaze, izraelski demonstranti blokirali su danas kamione sa humanitarnom pomoći koji su se kretali ka palestinskoj enklavi bacajući pakete sa hranom na saobraćajnicu.

Četvorica demonstranata, uključujući jednog maloletnika, uhapšena su na kontrolnom punktu Tarkmija, zapadno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdili su advokati koji zastupaju uhapšene demonstrante, prenosi Rojters.

Na video-snimcima koji su objavljeni na internetu vide se demonstranti koji bacaju pakete sa hranom i rasute kutije na kolovozu.

Prošle nedelje, četiri osobe su uhapšene na jugu Izraela nakon sličnog protesta Izraelaca koji se protive dostavljanju humanitarne pomoći u područja koje kontroliše militantna grupa Hamas.

"S obzirom na incidente koji su se dogodili danas, nadležne službe su pokrenule istragu koja je rezultirala hapšenjem više osumnjičenih. Istraga je u toku", navodi se u saopštenju izraelske policije.

Izrael se suočava sa snažnim međunarodnim pritiskom da dozvoli veće isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, a međunarodne organizacije su upozorile na ozbiljnu humanitarnu krizu koja preti populaciji od preko dva miliona ljudi zarobljenih u okupiranoj i razorenoj palestinskoj enklavi.

U nedelju su izraelske vlasti najavile otvaranje nove prelazne tačke na severu Pojasa Gaze, a privremena luka koju grade SAD, uskoro bi trebalo da bude otvorena.

UN potvrdile: naš član ubijen u Rafi

Ujedinjene nacije potvrdile su danas da je ubijen njihov član u Pojasu Gaze, nakon što je vozilo UN pogođeno u Rafi, najjužnijem gradu ove palestinske enklave.

Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, Farhan Hak, rekao je na konferenciji za novinare da je ukupan broj ubijenih članova osoblja UN u Gazi, od 7. oktobra, dostigao 190.

On je rekao da bi incident u Rafi mogao da se okarakteriše kao napad, navodi "Al Džazira".

image