Svet

SAD: Izrael ne čini genocid u Pojasu Gaze, a šanse za potpunom pobedom nad Hamasom su nepostojeće

Izrael može i mora da učini više da osigura zaštitu nevinih civila, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena
SAD: Izrael ne čini genocid u Pojasu Gaze, a šanse za potpunom pobedom nad Hamasom su nepostojeće© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ne smatra da je ubistvo više od 35.000 Palestinaca u izraelskoj vojnoj operaciji u Pojasu Gaze genocid, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Verujemo da Izrael može i mora da učini više da osigura zaštitu i dobrobit nevinih civila. Ne verujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu", rekao je Saliven u razgovoru sa novinarima u Beloj kući.

On je naveo da SAD žele da Hamas bude poražen, da su Palestinci zatečeni usred rata "u paklu", kao i da bi velika izraelska vojna operacija u Rafi greška.

Saliven je ocenio da se Izrael suočava sa "neobičnim, čak i neviđenim teretom" u svom ratu protiv Hamasa, pošto ta militantna grupa, kako je rekao, koristi "bolnice, škole i druge civilne objekte u vojne svrhe".

Međutim, prema njegovim rečima, ovi uslovi "ne umanjuju odgovornost Izraela da učini sve što je moguće da zaštiti nevine civile".

Dodao je da SAD užurbano rade na dogovoru o prekidu vatre i puštanja talaca, ali nije mogao da predvidi da li će i kada dogovor biti postignut.

Izrael nema šanse za potpunu pobedu

SAD isto tako ne veruju da Izrael može odlučno da trijumfuje nad Hamasom u Gazi.

"Mislim da se u nekim aspektima ne slažemo oko toga šta je teorija pobede. Ponekad, kada pažljivo slušamo izraelske lidere, oni su uglavnom govorili o ideji o nekoj vrsti sveobuhvatne pobede na bojnom polju, potpunoj pobedi", rekao je zamenik državnog sekretara Kurt Kembelna Samitu mladih NATO-a u Majamiju, dodavši da Bajdenova administracija "ne veruje da je to vrlo verovatno ili moguće".

Kembel je priznao "nepobitne tenzije" između Vašingtona i Zapadnog Jerusalima zbog tekućeg napada Izraela na Rafu, u koji su se povukle izbeglice iz ostatka palestinske enklave u skladu sa prethodnim uputstvima izraelske vojske o evakuaciji.

Bajden smatra da bi operacija dovela do porasta broja civilnih žrtava i većeg broja izbeglica, naglasio je Kembel, rekavši da je "predsednik bio jasan da mu se to uopšte ne sviđa".

Bajden, koji se ove godine takmiči za drugi mandat, suočava se sa oštrim kritikama sopstvenih pristalica zbog podrške Izraelu, koji sve više gubi  ugled na međunarodnoj sceni.

Vašington je priznao da postoje "razumne" sumnje da su Izraelske odbrambene snage (IDF) možda prekršile međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje, ali novi izveštaj američkog Stejt departmenta nije naveo konkretne slučaje kršenja. Državni sekretar Entoni Blinken priznao je da Izrael nije predstavio nikakav "verodostojan plan" za zaštitu civila u Rafi.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je prošle nedelje da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Tel Avivu zbog planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

image