Svet

EU protiv Evrovizije: Diskreditacija simbola koji spaja sve Evropljane

Unija je kritikovala Evropsku radiodifuznu uniju zbog zabrane isticanja zastave EU na Evroviziji
EU protiv Evrovizije: Diskreditacija simbola koji spaja sve EvropljaneGetty © Daro Sulakauri

Evropska unija je poslala zvaničnu žalbu emiteru takmičenja za pesmu Evrovizije zbog odbijanja da dozvoli učesnicima da mašu zastavom EU na ovogodišnjem finalu.

"Ovakvi postupci bacaju senku na ono što bi trebalo da bude radosna prilika za narode širom Evrope", napisao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), prenosi "Euraktiv".

"S obzirom na to da je EU na meti zlonamernih i autoritarnih aktera, odluka EBU je doprinela diskreditovanju simbola koji okuplja sve Evropljane.

On je od emitera zahtevao da "objasni razloge iza ove odluke i pripiše odgovornost tamo gde je to potrebno".

"Nedoslednost u stavu EBU-a naterala je mene i milione gledalaca da se zapitamo šta je i za koga je takmičenje za 'Pesmu Evrovizije'", napisao je Šinas.

Švajcarski predstavnik Nemo pobedio je na "Pesmi Evrovizije" u subotu, postavši prvi umetnik koji se identifikuje kao nebinarni koji je odneo pobedu, u takmičenju obeleženom kontroverzama oko učešća Izraela tokom rata u Gazi.

U subotu se takmičilo 25 država, ali je fokus u najvećoj meri bio na kontroverzi oko toga da li bi Izrael trebalo da učestvuje.

Organizatori su zabranili sve zastave osim zastava zemalja učesnica, ali je Nemo razvio zastavu nebinarnih ljudi i pokazao je tokom predstavljanja.

Zastavu EU države članice često ističu zajedno sa svojim zastavama na zvaničnim zgradama i događajima. Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je da se zastava istakne na mestima i ceremonijama dodele nagrada na predstojećim letnjim igrama u Parizu.

image