Svet

Vaseljenski patrijarh: "Čovek CIA u Carigradu"

Vaseljenski patrijarsi su voljni partneri u kampanji Vašingtona za širenje liberalnih, demokratskih vrednosti širom sveta, a podrškom Carigradu SAD smatraju da podrivaju uticaj Moskovske patrijaršije, piše "Ameriken konzervativ"
Vaseljenski patrijarh: "Čovek CIA u Carigradu"www.globallookpress.com © © Shady Alassar

Malo ko uočava da je Vaseljenska patrijaršija vrlo dužna vladi Sjedinjenih Američkih Država, piše "Ameriken konzervativ" uz konstataciju da, s druge strane, "svi znaju za tesne veze Moskovske patrijaršije i Kremlja". 

Ovo neznanje je iznenađujuće, s obzirom da su mnogi grčki pravoslavni arhijereji prilično ponosni na to, konstatuje se u tekstu u kojem se opisuje kako je američki episkop Atenagora, nudio svoje i usluge svog sveštenstva Kancelariji za strateške usluge, kasnije preimenovanoj u CIA. Atenagora je 1948. postao vaseljenski patrijarh i bio je "snažan pristalica američke izuzetnosti, ohrabrivao je militarističku spoljnu politiku Vašingtona".

Osim kao "amerikanofila", autor teksta opisuje Atenagoru i kao liberalnog pravoslavca koji se 1964. sastao sa papom Pavlom Šestim, kada su skinute međusobne anateme. Potez koji je izazvao negodovanje širom pravoslavnog sveta uz optužbe na račun vaseljenskog patrijarha da je kompromitovao pravoslavnu veru zarad papske unije s Rimom. 

"Sadašnji vaseljenski patrijarh Vartolomej krojen je od istog štofa kao i Atinagora", konstatuje se u tekstu.

I dodaje da je on veoma blizak papi Franji, a ima i bliske odnose sa vladom SAD, što se opisuje kao partnerstvo koje se pokazalo obostrano korisnim.

Vartolomej nije "pravoslavni papa" iako bi to voleo da bude. Tokom poslednjih nekoliko decenija, vaseljenski patrijarh je radio na uspostavljanju čvrste moći nad različitim grčkim pravoslavnim crkvama. Ovaj napor se pokazao kao najplodonosniji u Sjedinjenim Državama.

Godine 2014, Elpidofor Lambrinijadis, sadašnji arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije, objavio je kratak esej pod nazivom "Prvi bez jednakih" u kojem je nagovestio želju da neguje autoritarniju, centralističku eklisiologiju unutar pravoslavne crkve, filozofiju koja je nazvana grčkim papizmom.

Vlada Sjedinjenih Država zvanično podržava doktrinu grčkog papizma. Jačanje pozicije Vaseljenske patrijaršije u globalnom pravoslavlju ima dve svrhe. Prvo, to nužno oduzima od uticaja carigradskog rivala, Moskovske patrijaršije. Vašington smatra rusko pravoslavlje sredstvom za propagandu Kremlja i, stoga, legitimnom metom za kontraobaveštajne operacije. Drugo, revizionisti vaseljenski patrijarsi su voljni partneri u kampanji Vašingtona za širenje liberalnih, demokratskih vrednosti širom sveta.

U tekstu se zatim razmatra davanje autokefalnosti "Pravoslavnoj crkvi Ukrajine" od strane vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, iako se radi o kanonskoj teritoriji Ruske pravoslavne crkve, što se i konstatuje.

Pominje se i podrška SAD u ovim nastojanjima: prvo izjava tadašnjeg specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Ukrajinu Kurta Vokera da se SAD neće mešati u to pitanje i da će poštovati "odluku patrijarha Vartolomeja" (čime su stali na stranu nenadležnog vaseljenskog patrijarha), ali i Džozefa Bajdena. Nekoliko dana pre Volkerove izjave, on je doleteo u Ukrajinu da izrazi podršku PCU. A čim je Vartolomej dao autokefalnost PCU, državni sekretar Majk Pompeo izrazio je čvrstu podršku Trampove administracije njegovoj odluci.

Godine 2019. Stejt department je dao 100.000 dolara portalu "Ortodoks tajms", koji je čvrsto povezan sa Vaseljenskom patrijaršijom. Svrha? "Da se suprotstavimo subjektima koji šire lažne vesti i obmanjuju vernike u pravoslavnim zajednicama", drugim rečima, "ruske dezinformacije".

Ironično je da je Trampov Stejt department sledio ovu procarigradsku agendu s obzirom na to da je Vaseljenska patrijaršija otvoreno i ponosno povezana sa Demokratskom strankom, zapaža "Ameriken konzervativ".

Podseća se da je Vartolomej čestitao "svom starom prijatelju" Bajdenu na izboru za 46. predsednika SAD, dok je arhiepiskop Elpidofor u intervjuu za grčki "Ta nea" ponudio nešto skriveniju podršku. On je, naime, u tom intervjuu govorio o tome kako je pitanje abortusa ispolitizovano i kako podržava pravo žena da odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju. Kao i da je rado podržao proteste "Blek lajv meters".  

Elpidofor je 2022. krstio sinove dvojice bogatih Grka iz SAD koji su začeti pomoću surogat majke. Krštenje je obavljeno u predgrađu Atine, a da nadležni mitropolit Antonije, koji je dao blagoslov da se obavi krštenje, nije znao da će Elpidofor krstiti dece istopolnog para.  

Elpidofora je osudio Sveti Sinod Grčke crkve kao i svetogorski monasi, ali on nije mario za to, on je jednostavno pokazao pravoslavnom svetu kako će on raditi kada postane vaseljenski patrijarh, navodi se u tekstu.

Dodaje se i da je Elpidofor imenovao oca Aleksandra Karlucosa za generalnog vikara Arhiepiskopije američke. Otac Aleksandar je paroh porodice Bajden, on je u upravnom odboru fondacije "Bo Bajden" i duhovni je savetnik predsednika, ističe se u tekstu.

Otac Aleksandar je 2015. prisustvovao (sada već ozloglašenoj) večeri koju je priredio Hanter Bajden u kafeu Milano u Džordžtaunu kada je upoznao svog oca sa Vadimom Požarskim, izvršnim direktorom Burizme.

Što je još više zabrinjavajuće, otac Aleksandar je takođe blizak Džonu Pulosu, grčko-kanadskom osnivaču "Dominion voting sistems" i bio je optužen da je služio kao posrednik između Pulosa i Bajdenovih tokom izbornog skandala 2020, piše "Ameriken konzervativ".

Optužbe o korupciji su prilično rasprostranjene u američkoj arhiepiskopiji. Grčka pravoslavna crkva je najbogatija denominacija u SAD u odnosu na svoju veličinu. Rimokatolički sveštenik može očekivati da će zaraditi najviše 45.000 dolara godišnje, grčki pravoslavni sveštenik može zaraditi više od 130.000 dolara.

Drugim rečima, američka arhiepiskopija je otprilike u istoj poziciji u kojoj je Katolička crkva bila pod Kenedijem, konstatuje se u tekstu.

Bogata je kapitalom i imovinom, ali je u velikoj meri dužna sekularnim, liberalnim donatorima.

image