Kraljevska palata: Zelenski otkazao posetu Madridu u petak

Otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica je složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja, navode španski diplomatski izvori

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je posetu Madridu, planiranu za kraj ove sedmice, gde je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom Šestim, saopšteno je iz kraljevske palate.

Diplomatski izvori su istakli da je otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja suočena sa ruskim napredovanjem posle više od dve godine sukoba, prenosi agencija EFE.

Španska vlada nije zvanično najavila posetu, iako su u ponedeljak izvori iz vlasti otkrili da je tokom posete planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

Zelenski i Sančez su 7. maja održali telefonski razgovor u kojem je Sančez pružio garanciju da će Madrid podržavati Kijev "koliko god je neophodno", prenosi španski portal "Infobae".

Kako navodi Rason25, Ukrajina teži da osigura vojnu podršku Španije, snabdevanje oružjem i obuku ukrajinskih trupa do ulaska ove zemlje u NATO i EU.

Predsednik španske vlade je takođe najavio da će prisustvovati mirovnom samitu za Ukrajinu u junu.

Zelenski je prošlog oktobra posetio Granadu, tokom španskog predsedavanja Savetom EU, u sklopu samita evropske političke zajednice. Na marginama tog samita, Sančez se sastao sa ukrajinskim predsednikom i obećao mu više vojne pomoći, kao što su novi PVO i energetska oprema.

Španska kraljevska palata prethodno je saopštila da će se Zelenski takođe sresti sa kraljem Felipeom Šestim u petak, nakon čega je trebalo da bude organizovan svečani ručak u čast ukrajinskog predsednika.