Svet

Vilders: Blizu smo dogovora o novoj holandskoj vladi

Predstavnici stranaka će se ponovo sastati danas kako bi finalizirali dogovor pre nego što u ponoć istekne rok za pregovore
Vilders: Blizu smo dogovora o novoj holandskoj vladi© Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Holandski političar Gert Vilders, kako je izjavio, sve je bliži sastavljanju vlade sa desno orjentisanim partnerima, skoro šest meseci od pobede na opštim izborima u zemlji.

"Ne vidim kako ovo ne bi uspelo", poručio je Vilders u sredu u kasnim večernjim satima, posle 16 sati razgovora tokom kojih je navodno postignut dogovor o finansijama.

On je dodao da će se stranke ponovo sastati danas kako bi finalizirale dogovor pre nego što u ponoć istekne rok za pregovore.

Razgovori o formiranju vlade vode se od kraja novembra, a stranke su podeljene po pitanju migracione i finansijske politike, podseća Rojters.

Dogovorom bi Vildersova desničarska Stranka slobode (PVV) stupila u koaliciju sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea, centrističkom NSC i partijom poljoprivrednika BBB, kako bi zauzeli 88 mesta u donjem domu parlamenta koji ima ukupno 150 poslanika.

Vilders je više puta istakao da bi se pridružio isključivo vladi koja bi značajno ograničila migraciju i zahteve za azil.

Nakon sastanka u utorak, lideri drugih stranaka su potvrdili da su blizu sklapanja dogovora, ali je lider NSC-a Piter Omcig istakao da još uvek nije poznato ko će biti premijer.

Očekuje se da će Vilders predložiti svog kandidata na današnjoj sednici, a da će ostala tri stranačka lidera takođe ostati u parlamentu.

image