Svet

Sprečen novi pokušaj puča u Turskoj?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je hitan sastanak sa ministrom pravde i šefom obaveštajne službe zbog informacija da se sprema državni udar, a Glavno tužilaštvo Ankare pokrenulo je istragu
Sprečen novi pokušaj puča u Turskoj?Getty © Antonio Masiello

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je hitan sastanak sa šefom obaveštajne službe i ministrom pravde nakon što ga je njegov saveznik, lider partije nacionalista Devlet Bahčeli, upozorio na mogući pokušaj državnog udara, piše turski list "Turkije".

Naime, Devlet Bahčeli je izjavio da postoji mogućnost da se kuje zavera protiv vlade i da uklanjanje samo nekoliko policajaca nije dovoljno. Govoreći na partijskom sastanku u parlamentu, Bahčeli je upozorio da će se možda ponoviti pokušaj državnog udara 2016. godine.

U Turskoj je veliku pometnju izazvao otpuštanje nekoliko policajaca iz Uprave za bezbednost Ankare, optuženih za veze sa zločinačkom organizacijom "Ajhan Bora Kaplan".

"Predsednik Erdogan održao je u toku noći hitan sastanak sa ministrom pravde Jilmazom Tundžom i šefom Nacionalne obaveštajne organizacije Ibrahimom Kalinom u predsedničkoj rezidenciji nakon Bahčelijevih izjava", piše turski list.

Očekuje se da će Erdogan o zaveri govoriti na proširenom sastanku vladajuće stranke danas u parlamentu.

Glavno tužilaštvo Ankare pokrenulo je istragu o mogućoj zaveri, piše list "Hurijet".

Istraga se vodi po članu Krivičnog zakonika koji se odnosi na stvaranje ilegalne organizacije za izvršenje krivičnog dela protiv bezbednosti i ustavnog poretka Republike Turske, kao i po članovima "Odavanje tajne", "Pokušaja uticaja na sudskog službenika, veštaka ili svedoka".

Turske vlasti optužuju organizaciju FETO (teroristička organizacija) koju je osnovao Fetulah Gulen koji živi u SAD za umešanost u pokušaj državnog udara u julu 2016. U Turskoj je posle pokušaja državnog udara uhapšeno više od 80.000 ljudi, oko 150.000 državnih službenika, uključujući i vojna lica, otpušteno je ili suspendovano iz službe, a sam Gulen je osudio pokušaj puča i odbacio optužbe.

image