Svet

"Blumberg": Vašington radi na isporuci dodatnih "patriota" Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata naglašavali da im je potrebno više baterija američkog sistema nego što imaju
"Blumberg": Vašington radi na isporuci dodatnih "patriota" UkrajiniGetty © Jens Büttner/picture alliance

Bajdenova administracija radi na isporuci dodatne baterije sistema PVO "patriot" Ukrajini, dok se SAD i njihovi saveznici trude da ispune zahteve Kijeva u vezi sa nabavkom dodatnog naoružanja neophodnog za zaustavljanje ruskog napredovanja, piše "Blumberg" pozivajući se na reči neimenovanih izvora upoznatih sa ovim slučajem.

Kako se navodi, SAD nastoji da pošalje jednu bateriju, uključujući radare, a evropski saveznici Ukrajine takođe rade na isporuci drugih sistema PVO iz svojih zaliha. Takođe, krajem aprila pojavila se vest da Oružane snage Izraela planiraju da povuku iz upotrebe preostale "patriote", pa postoji mogućnost da će i ova zemlja svoje rashodovane sisteme PVO poslati Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata naglašavali da im je potrebno više baterija američkog sistema nego što imaju, pa je tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, ukrajinski predsednik izjavio da im je potrebno dve baterije "patriota" samo za Harkov.

"Blumberg" podseća i da jedna baterija ovog sistema košta čak milijardu dolara, međutim treba naglasiti da je ovo cena za američku vojsku, dok je za strane mušterije ona znatno viša. Osim visoke cene za nabavku, održavanje i popravka "patriota" takođe zahteva velika finansijska izdvajanja, zbog čega je deo oštećenih lansera poslat nazad u SAD kako bi bio vraćen u operativno stanje.

Američki list navodi i da je pored Vašingtona, Berlin takođe obećao isporuku dodatne baterije američkog sistema, kao i da Rumunija i Italija razmatraju slanje sopstvenih "patriota", odnosno sistema SAMP/T.

image