Svet

Pojavile se fotografije novog kineskog stelt broda: Futuristički dizajn, sakriveni top i lanseri

Postojanje broda, kojeg mnogi izvori klasifikuju kao (laku) fregatu ili korvetu, prvi put je otkriveno u novembru 2023. godine
Pojavile se fotografije novog kineskog stelt broda: Futuristički dizajn, sakriveni top i lanseriGetty © Vernon Yuen/NurPhoto

Na društvenim mrežama su se pre nekoliko dana pojavile slike na kojima se može videti novi nepoznati brod kineske ratne mornarice na pomorskim ispitivanjima. U pitanju je plovilo sa futurističkim dizajnom i nadgradnjom modernijom nego što je to slučaj kod fregata klase "tip 054B", a koje po mnogo čemu podseća na američke razarače klase "zumvalt" i švedske korvete klase "vizbi".

Stoga je jasno da je prilikom dizajniranja poseban akcenat stavljen na stelt karakteristike broda, čemu u prilog svedoči integrisani jarbol, kupola za sakrivanje pramčanog topa, odsustvo velikih antena i radara, kao i celokupan dizajn kojim dominiraju glatke i ravne površine nagnute prema unutra, što dovodi do smanjivanja radarskog odraza.

Postojanje broda, kojeg mnogi izvori klasifikuju kao (laku) fregatu ili korvetu, prvi put je otkriveno u novembru 2023. godine, dok se još nalazio u brodogradilištu. Tada je primećeno da novo plovilo ima pomenuti sakriveni pramčani top, sistem za vertikalno lansiranje postavljen ispred nadgradnje, kao i letnu palubu na krmi.

Slike sa pomorskih testiranja su se pojavile proteklog vikenda, međutim i dalje nije poznato kada je brod napustio luku, kuda je sve plovio, kao i da li su ispitivanja na moru okončana.

Pretpostavlja se da će zbog zbog stelt dizajna ova fregata (ili korveta) biti namenjena za dejstva u priobalnim vodama, gde ih je izuzetno teško otkriti radarom na velikim dometima, zbog njihove sposobnosti da se utope sa okolinom.

Ukoliko klasa novih plovila bude korišćena za odbranu priobalnih voda, to će omogućiti kineskoj ratnoj mornarici da pošalje druge brodove, poput fregata klase "tip 054A", u misije na otvorenom moru. Takođe, navodi se da postoji opcija da će nova stelt fregata (korveta), pre uvođenja u operativnu upotrebu, biti korišćena kao tehnološki demonstrator za testiranje novih tehnologija i sistema, poput radara i naoružanja.

image