Rokenrol i NATO mitraljez: Šta je Entoni Blinken pevao u Kijevu (VIDEO)

Američki državni sekretar završio je neočekivanu posetu Ukrajini svirkom u kijevskom baru

Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je nenajavljenu posetu Kijevu odlaskom u kafanu gde je u društvu ukrajinskog benda "19.99" odsvirao i otpevao klasik Nila Janga "Rockin’ in the Free World".

"Vaši vojnici, vaši građani – posebno na severoistoku, u Harkovu – strašno pate", kazao je pre svirke. "Ali oni moraju da znaju, vi morate da znate, Sjedinjene Države su uz vas, toliko je sveta sa vama i oni se bore ne samo za slobodnu Ukrajinu, već i za slobodan svet. A i slobodni svet je sa vama", dodao je.

Čini se da se Blinken nije previše udubio u tekst pesme koju je, kako prenose ukrajinski mediji, lično izabrao. Iako se pesma smatra himnom borbe protiv represije, sasvim sigurno nije oda Americi i njenoj misiji širenja demokratije sa narkomankama koje svoju decu ostavljaju u smeću i "nežnim mitraljezima".

To je primetio i "Blumbergov" kolumnista Leonid Beršidski uz komentar: "kakav izbor pesme za Kijev".

Ovo, nažalost, nije prvi put da američka administracija pokušava da ispolitizuje pop kulturu koju, očigledno, ne razume. Nedavno je i predsednik Džozef Bajden pokušao da se umili mladim biračima i obračuna sa glavnim protivnikom Donaldom Trampom upotrebom numere repera Kendrika Lamara u predizbornoj kampanji. Neslavno je propao.

Blinkenovo muziciranje nije promaklo ni portparolki Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariji Zaharovoj.

"Imam utisak da sve ove pesme sa gitarom, ovaj neukusni način iznošenja informacija, ovaj prezir, apsolutna arogancija i konstantni cinizam... da su možda namerni", prokomentarisala je ona za "Sputnjik" Blinkenovu posetu Kijevu, kada je ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dimitriju Kulebi uz picu u lokalnom restoranu preneo planove SAD.

"Možda je ovo neki pakleni ples Amerike na ukrajinskim kostima", zapitala se Zaharova.