Blinken sa Kulebom: Bezbednosni sporazum sa Kijevom u narednim nedeljama

Američki državni sekretar najavio je nove dve milijarde dolara za Kijev, dok je šef ukrajinske diplomatije zatražio još "patriota" budući da su oni u Harkovu bili potrebni i juče

Kijev odlučuje o eventualnom početku mirovnih pregovora sa Moskvom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrij Kulebom.

Tu odluku, kako je naglsio, treba da donese upravo Ukrajina, a ne SAD ili neka druga zemlja. 

Blinken je potvrdio i da će Vašington izdvojiti za Ukrajinu dodatne dve milijarde dolara kroz novi fond odbrambene industrije, a dodao je i da se vode razgovori o razmeštanju sistema 'patriot' u Harkovu. 

"Vašington smatra sisteme PVO prioritetom i radi na hitnoj isporuci novih sistema Kijevu", otkrio je Blinken.

Kuleba je na tu temu poručio da je ukrajinskim snagama hitno potrebno sedam baterija "patriot", a dve takve baterije su još juče bile potrebne ukrajinskim jedinicama za odbranu Harkova. Prema njegovim rečima, postoji šansa da će Kijev zaista dobiti još "patriota", a razgovori na tu temu se već vode.  

"Grad Harkov i cela Harkovska oblast su sada u centru naših napora", prokomentarisao je ministar koji je zatim potvrdio da je tema Harkovske i Donjecke oblasti bila centralna u njihovim razgovorima, ali i brzina isporuke nove municije i oružja.

"Sve treba da se odvija brzo kako bismo mogli da sabotiramo ofanzivne planove Rusije", objasnio je. 

U isto vreme, Blinken je istakao da SAD nisu dale dozvolu Kijevu da koristi oružje van ukrajinske teritorije, a otkrio je i da će bezbednosni sporazum SAD i Ukrajine biti potpisan u narednim nedeljama

Blinken je juče, podsetimo, doputovao u Kijev u nenajavljenu posetu.