Svet

Mask potvrdio: "Tviter" se mešao u američke izbore

Američki milijarder reagovao na tvrdnje bivšeg direktora "Tvitera" za bezbednost i integritet
Mask potvrdio: "Tviter" se mešao u američke izborewww.globallookpress.com © Onur Dogman/Keystone Press Agency

Vlasnik i izvršni direktor "Tvitera" Ilon Mask priznao je da se pre njegovog preuzimanja ta društvena mreža mešala u američke izbore moderiranjem sadržaja.

Mask je to napisao reagujući na komentare Džoela Rota, bivšeg direktora "Tvitera" za bezbednost i integritet koji je rekao da društvena mreža nije bezbednija pod rukovodstvom američkog milijardera.

Rot je podneo ostavku nakon Maskovog preuzimanja kompanije, rekavši da ne može da ostane u firmi kojom se vlada diktatorskim ediktom.

Između ostalog, on je jedan od odgovornih i za donošenje odluke o ukidanju naloga Donaldu Trampu, ali i za zabranu priče "Njujork posta" o laptopu Hantera Bajdena, sina američkog predsednika, za koju se kasnije ispostavilo da je istinita.

Rot je takođe jedan od onih koji se ne slaže sa "apsolutističkom" vizijom slobode govora novog vlasnika "Tvitera", a zbog Maskovog odnosa prema politici moderiranja, on se našao na udaru Evropske unije, Bele kuće, ali i kompanije "Epl".

Američki milijarder je početkom nedelje optužio "Epl" da želi da izbaci Tviter iz svoje prodavnice aplikacija, međutim nakon sastanka sa direktorom te kompanije Timom Kukom, dogovoreno je da Tviter ostane u ponudi na "Epl prodavnici".

"Tim Kuk je bio jasan da 'Epl' nikada nije razmišljao o takvom postupku", naveo je Mask.

image