Indija uspostavlja saradnju sa Iranom na stvaranju transportnih koridora, SAD prete sankcijama

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel ne isključuje mogućnost da SAD proglase sankcije indijskim kompanijama zbog poslovanja sa Iranom

Indija je potpisala desetogodišnji ugovor sa Iranom o razvoju i upravljanju iranskom lukom Čabahar, saopštila je indijska vlada, prenosi portugalski sajt "Žurnal pur sang".

Luka Čabahar je od strateškog značaja za Indiju, jer služi kao ključna veza koja povezuje Avganistan, Centralnu Aziju i širi evroazijski region.

Ovaj sporazum između Indije i Irana potpisan je 14. maja, a u toku su pregovori za integraciju luke Čabahar u Međunarodni transportni koridor sever-jug (INSTC), koji olakšava trgovinu između Indije, Rusije i drugih zemalja, prolazeći kroz Iran i, verovatno, Azerbejdžan.

Sporazum će omogućiti Indiji da zaobiđe Pakistan i uspostavi direktan pristup Avganistanu i Centralnoj Aziji. Istorijski neprijatelj Indije, Pakistan, blokira deo važnih transportnih koridora Indiji, koja ima najveći ekonomski rast na svetu.

Glavna prednost novog koridora kroz Čandahar je smanjenje vremena isporuke robe za dva do tri puta, povećanje konkurentnosti indijskih proizvoda i povećanje mogućnosti za bolji protok nafte i gasa iz Rusije preko zemalja Centralne Azije.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel ne isključuje mogućnost da SAD sankcioniše indijske kompanije zbog poslovanja sa Iranom. Indijske kompanije moraju da budu svesne mogućih rizika od sankcija, izjavio je Patel u američkom Kongresu.

Istorijski gledano, Indija je bila jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, koja se tokom Hladnog rata držala na distanci od Istoka i Zapada. Zvanično, Indija poseduje vojnu tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja iz 70-ih godina. SAD i zapadne zemlje pokušavaju da se približe Indiji zbog njenog rivalstva sa Kinom, uprkos snažnom prisustvu SAD u Pakistanu.

Indijsko-iranska saradnja će biti test da se vidi dokle će da idu pretnje SAD sankcijama zemljama koje nastavljaju ili uspostavljaju poslovanje sa Iranom.

SAD neće odustati od uznemiravanja Kine i Rusije. Otvaranje sukoba Zapada sa Indijom će samo ubrzati nastajanje multipolarnog sveta, zaključuje portugalski sajt.