Kako je Kina dočekala Putina, a kako Blinkena i Šolca (FOTO, VIDEO)

Dobrodošlica za ruskog predsednika Vladimira Putina upravo je onakva kakvi su i odnosi dve velike sile – pre svega prijateljski. To je simbol poštovanja i priznanja značaja rusko-kineskog partnerstva. Za razliku od veličanstvenog dočeka ruskog lidera, nemački kancelar i američki državni sekretar ne mogu se pohvaliti prijemom koji im je priredila NR Kina

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Peking u zvaničnu posetu, a doček koji su mu priredile kineske vlasti postaje dobar primer toga kako Kina pokazuje poštovanje i poseban odnos prema svojim strateškim partnerima. 

Upoređujući kako je dočekan Putin, a kako zapadni zvaničnici, sasvim je jasno da Peking koristi protokol kao oruđe diplomatije.

Putina je na aerodromu dočekala počasna garda i crveni tepih, a avion ruskog predsednika dočekali su predstavnici zemlje domaćina i ruskog diplomatskog predstavništva. Putinov automobil i automobile članova ruske delegacije je od aerodroma do smeštaja pratila kolona motociklista.

Takođe, danas pre susreta sa kineskim liderom Si Đinpingom, Putinov "aurus" pratila je počasna kolona, a pored kineskog predsednika, ispred Palate Narodne skupštine u glavnom gradu Kine, dočekao ga je orkestar, dečica koja su mahala ruskim i kineskim zastavama i počasna artiljerijska paljba.

Dvojica lidera su se toplo pozdravili, a onda se uputili u dvoranu kako bi otpočeli pregovore dok ih je, pored himne pratila melodija ruske pesme "Podmoskovske večeri" u pratnji orkestra.

Ovakav prijem je simbol poštovanja i priznanja značaja rusko-kineskog partnerstva. Usled trenutnih međunarodnih tenzija, ovaj gest takođe pokazuje solidarnost Pekinga sa Moskvom.

Hladan doček Blinkena i Šolca

Za razliku od veličanstvenog dočeka ruskog lidera, nemački kancelar Olaf Šolc i američki državni sekretar Entoni Blinken ne mogu baš da se pohvale svojim dočekom, koji očigledno ne može ni da se uporedi sa dočekom ruskog lidera Vladimira Putina.

Blinken je posetio Peking krajem aprila, u misiji omekšavanja odnosa Vašingtona i Pekinga, ali dobrodošlica je bila upravo onakva kakvi su i odnosi dve velike sile – hladna.

Kada je Blinken stigao u Šangaj, analitičari su predviđali da će "čvrsto stajati na američkim interesima", ali se ispostavilo da – na čemu god da je stajao, to definitivno nije bio crveni tepih kojim se inače dočekuju strani zvaničnici od velikog značaja.

Zapravo, stao je na goli asfalt, a nijedno od prepoznatljivih lica kineske politike nije bilo u njegovom "odboru za doček".

Jednog od najviših predstavnika Bajdenove administracije dočekao je kineski političar srednjeg ranga – direktor kancelarije za spoljne poslove šangajske vlade Kong Fuan, što je takođe bio "suptilan" znak Kineza o tome šta misle o Blinkenovoj poseti.

Za američkog državnog sekretara bio je to svojevrsni "deža vi", jer ništa bolje nije prošao ni 2023. godine, kada je posle afere o navodnom kineskom špijunskom balonu dolazio da "omekšava" kinesko-američke odnose.

I tada je dočekan bez cveća i crvenog tepiha, a brojni analitičari ocenili su ovu scenografiju, ili bolje rečeno, izostanak scenografije – kao deo plana Pekinga,  da "diplomatski ponizi Blinkena".  Koliko je taj plan bio uspešan pokazalo se i kada su prikazani snimci koji prikazuju Blinkena na sastanku sa kineskim liderom. Zvaničnici sede za dva dugačka stola, a Blinken, kao đače, uz beležnicu sluša izlaganje Si Đinpinga, koji sedi na čelu.

Ništa bolje nije prošao ni Olaf Šolc, koji je boravio u Pekingu sredinom aprila, kada je želeo da pokaže da kao kancelar Nemačke ima globalni ugled i da će učiniti sve da njegova zemlja zadrži titulu "motora" Evrope, koju je sa uvođenjem sankcija Rusiji i odustajanjem od jeftinih energenata neslavno izgubila.

Međutim, ispostavilo se da je Šolca – pritisnutog rekordno niskim rejtingom, podelama u vladajućoj koaliciji i katastrofalnom stanju privrede zbog čega je i krenuo put Kine u pokušaju da obezbedi nastavak saradnje – reputacija pretekla.

Na aerodromu u gradu Čongking, odakle je krenuo u posetu Kini tokom koje će se kasnije susreti sa premijerom i kineskim predsednikom Si Đinpingom – Šolca je sačekala šačica novinara, a od zvaničnika samo zamenik gradonačelnika Hua Juan.