Atentat na premijera Slovačke: Fico "za dlaku izbegao smrt"; Pucnji politički motivisani

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je zatražio od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti

Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Fico je hospitalizovan a dva lekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

"Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja", rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Budući predsednik Slovačke Peter Pelegrini rekao je da je premijer Robert Fico "za dlaku izbegao smrt" i da je mogao da pogine da je ranjen malo iznad ili ispod.

"Robert Fico je izbegao smrt za dlaku, bilo bi dovoljno da je nekoliko prostrelnih rana bilo nekoliko centimetara na drugom mestu, i danas bismo možda pričali o sasvim drugim stvarima", rekao je on.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu.

Rad Narodne skupštine trenutno je obustavljen, a ulaz u zgradu onemogućen.

Premijer Slovačke je nakon ranjavanja u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su preneli da je napadač 71-godišnji pisac Juraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvek nisu potvrdile te navode.

Premijer je ranjen u ekstremitet, grudni koš i stomak, a u bolnicu je prebačen helikopterom.

Ministar Šutaj-Eštok je rekao da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana.

Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić potvrdio je da je Ficovo stanje trenutno stabilno.

"Imao je tri rane. Operisan je u Banskoj Bistrici, u najboljoj bolnici, i trenutno od jutros, zapravo od juče od podne od operacije, stanje je stabilno, hvala Bogu", rekao je Aleksandar Nakić.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi lider koji je osudio atentat.

16. maj 2024 • 19:23

Poljski premijer rekao da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na Fica

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na premijera Slovačke Roberta Fica.

Kako prenosi Rojters, ispod Tuskove objave na Iksu, pojavio se komentar da su Slovaci dali primer Poljacima šta bi trebalo da urade sa Tuskom ukoliko odluči da ne sprovede investiciju na velikom aerodromu u centralnom delu zemlje.

Poljski mediji objavili su danas, pozivajući se na izvor iz Službe državne zaštite, organa koji je zadužen za zaštitu važnih ličnosti u Poljskoj, da će zaštita Tuska biti pojačana nakon atentata na Fica.

Pelegrini: Fico za dlaku izbegao smrt

Budući predsednik Slovačke Peter Pelegrini rekao je da je premijer Robert Fico "za dlaku izbegao smrt" i da je mogao da pogine da je ranjen malo iznad ili ispod, prenose "RIA Novosti".

"Robert Fico je izbegao smrt za dlaku, bilo bi dovoljno da je nekoliko prostrelnih rana bilo nekoliko centimetara na drugom mestu, i danas bismo možda pričali o sasvim drugim stvarima", rekao je Pelegrini novinarima na brifingu ispred zgrade bolnice u Banskoj Bistrici, gde je Fico hospitalizovan posle pokušaja ubistva.

Pelegrini, koji je ranije rekao da je zdravstveno stanje Fica "kritično", na kratko je posetio premijera u bolnici i nekoliko minuta razgovarao sa njim.

On je izrazio nadu da će Fico moći da donosi odluke u predstojećim danima, a da će u međuvremenu njegove dužnosti preuzeti zamenik premijera i ministar odbrane Robert Kalinjak.

Simonjan poručila Britancima: Naučite ruski!

Britanski "Telegraf" preneo je da je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan rekla da je Ukrajina odgovorna za pokušaj ubistva slovačkog premijera.

"Telegrafe, dragi. Navela sam da sve vas treba smatrati krivim za pokušaj ubistva, a ne samo Ukrajinu. Naučite ruski", odgovorila im je Simonjan.

Orban: Verujemo u oporavak Roberta Fica

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da slovački premijer Robert Fico, koji je teško ranjen u atentatu, neće moći da bude aktivan u najvažnijim mesecima uoči evropskih parlamentarnih izbora, ali da Mađarska veruje da će se oporaviti.

"Sada moramo da se borimo sami za mir, od sada ćemo udvostručiti snagu i boriti se sami", kazao je Orban u okviru svoje predizborne turneje pred izbore koji će biti održani 9. juna, preneo je MTI.

On je pozvao okupljene u Kečkemetu, na jugoistoku zemlje da "glasaju za mir i okončaju nasilje" 9. juna.

Prema rečima njegovog portparola, on je lokalnim biračima rekao da je "s promenom vlade na poslednjim izborima Slovačka krenula putem da postane zemlja posvećena miru".

"Ovo je velika pomoć Mađarskoj, ali je proces prekinut pokušajem levičarskih aktivista da ubiju slovačkog premijera", istakao je Orban.

Izabrani predsednik Slovačke nakon posete Ficu: Premijer i dalje u kritičnom stanju

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je veoma teško, saopštio je izabrani predsednik Republike Peter Pelegrini nakon posete šefu vlade u bolnici, u Banskoj Bistrici.

"Lekari su rekli da mogu da ga posetim vrlo kratko. Situacija je i dalje veoma kritična", kazao je Pelegrini novinarima ispred bolnice.

Prema njegovim rečima, Fica čekaju teški sati i dani.

"Želim mu puno snage u borbi koja ga čeka. Predstoji mu veoma težak period, držimo palčeve i verujemo da neće biti nikakvih komplikacija", dodao je Pelegrini.

MUP Slovačke: Pojačano obezbeđenje državnih službenika, političara i medija

Slovačke službe bezbednosti pojačale su zaštitu političara, državnih službenika i predstavnika medija nakon atentata na premijera te zemlje Roberta Fica, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Slovačke Matus Šutaj-Eštok.

On nije naveo konkretne mere, ali je naveo da nisu uključene samo slovačke službe bezbednosti, već i regionalne policijske uprave.

Kalinjak demantovao da Fica čeka još jedna operacija

Ministar odbrane Robert Kalinjak je posle sednice Saveta bezbednosti demantovao informaciju da Roberta Fica čeka nova operacija.

Premijer Slovačke još u aprilu predvideo atentat

Slovački premijer Robert Fico, na koga je juče izvršen atentat, u video-poruci još u aprilu je poručio da nezadovoljstvo jednog dela slovačkog društva rezultatima predsedničkih izbora u toj zemlji, pojačavaju pojedini slovački mediji što bi moglo da dovede do ubistva jednog od političara u vladi.

"Predstavnike vlade psuju na ulicama. Samo čekam da ta frustracija, koju intenzivno produbljuju 'Denik N', 'Sme' i 'Aktualiti' (informativni portali), rezultira ubistvom jednog od prvih vladinih zvaničnika. Ne preterujem ni najmanje", kazao je tada Fico.

Ministar unutrašnjih poslova: Napad bio politički motivisan

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je nakon vanredne sednice Državnog saveta bezbednosti i Vlade izjavio da se radi o politički motivisanom napadu.

"Policija radi samo sa jednom verzijom. Napadač koji je pokušao da ubije Roberta Fica optužen je za krivično delo – pokušaj ubistva iz političkih razloga", rekao je ministar.

On je rekao da je počinilac ispričao da je napao premijera zbog ukidanje Kancelarije specijalnog tužioca, obustavljanje vojne pomoći Ukrajini, mešanje u RTVS i smena predsednika Sudskog saveta.

Eštok je dodao da je napadač bio nezadovoljan izbornim rezultatima i da je učestvovao je na antivladinim protestima.

Prema Šutaju Eštoku, napadač je delovao sam i nije povezan sa radikalnim grupama.

Ministar je, takođe, pozvao društvo, političare, novinare i građane da prestanu sa eskalacijom situacije.

On je dodao da policija istražuje 32 osumnjičena lica koja su podržala napad na društvenim mrežama.

Eštok je ocenio da su bezbednosne snage adekvatno odreagovale prilikom napada na premijera.

Kalinjak: Fico i dalje u životnoj opasnosti

Stanje šefa vlade Slovačke Roberta Fica, i dalje se ocenjuje kao teško, izjavio šef republičkog Ministarstva odbrane Robert Kalinjak posle hitnog sastanka Saveta državne bezbednosti i Vlade Slovačke.

Lekari su uspeli da stabilizuju njegovo stanje, ali njegov život i dalje nije van životne opasnosti", rekao je on.

Kalinjak je naveo da su mogućnosti komunikacije premijera ograničene zbog njegovog teškog stanja .

Ministar odbrane je o napadaču na Fica reka da je on pre osam godina došao na skup slovačkih regruta da bi ih podstakao da prestanu da koriste oružje. 

"Čovek se promenio od pacifiste u radikalnog ubicu", kazao je Kalinjak.

Vučić: Fico je borac, nadam se da ću ga ubrzo posetiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je izjavio da je izuzetno potresen povodom atentata na premijera Slovačke.

"Verujem da ću ga u danima pred nama posetiti. On je borac, jedan strahovito snažan, jak lider, poručio je Vučić.

Osimnjičeni Cintula učestvovao u protestima podrške Ukrajini

Napadač na Reoberta Fica Juraj Cintula je pre tri nedelje, 24. aprila učestvovao na proukrajinskim protestima, objavili su slovački mediji.

Šačica demonstranata, uključujući Cintulu, vređala je vlast i uzvikivala parole poput "Živela Ukrajina", "Izdajice" i "Dosta je Fica".

Atentator tvrdi da nije želeo da ubije Fica

Napadač je rekao policiji da je planirao napad nekoliko dana ranije, i da nije želeo da ubije premijera Fica već samo da ga rani. 

Bivši direktor Nacionalne kriminalističke agencije (NAKA) Lubomir Danko rekao je da je tvrdnja počinioca da nije želeo da ubije svoju žrtvu uobičajena nakon napada.

"On tvrdi da nije želeo da ga ubije, ali je na kraju učinio sve da se to dogodi. Bio je vlasnik oružja dugi niz godina i znao je šta može da uradi kada pet puta puca u osobu, i u njene vitalne organe", dodao je bivši policajac koji trenutno radi u Fondaciji Stop korupciji, za portal "Denik N".

Pokrenuta istraga u vezi sa intervencijom telohranitelja slovačkog premijera

Kancelarija za inspekcijske poslove je pokrenula krivični postupak po službenoj dužnosti, povodom atentata na slovačkog premijera

Kancelarija je pokrenula i istragu u vezi sa intervencijom policijskih službenika Kancelarije za zaštitu funkcionera i diplomatskih predstavništava, izjavila je portparolka Kancelarije Andrea Dobiašova.

Fica čeka operacija kuka

Premijera Slovačke čeka nova hirurška operacija, prenosi portal "Pravda".

Kako prenosi portal, tokom petočasovne operacije u sredu, lekari su uspeli da zaustave krvarenje u Ficovoj trbušnoj duplji, međutim, strahuje se da lekovi za razređivanje krvi mogu izazvati probleme.

Portal navodi da premijera čeka operacija kuka.

Eštok: Slovačka na ivici građanskog rata

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je ocenio da je zemlja na ivici građanskog rata i pozvao sve da se uzdrže od govora mržnje na društvenim mrežama.

"Stojimo na ivici građanskog rata, zato što se danas na društvenim mrežama pojavljuju komentari puni mržnje. Molim vas, hajde da to odmah prekinemo", poručio je Eštok.

Atentator se tereti za pokušaj ubistva štićene osobe s predumišljajem iz osvete

Atentator na Roberta Fica se tereti za pokušaj ubistva štićene osobe sa predumišljajem iz osvete.

Preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora, javljaju slovački mediji.

Napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, rekao je da je ponosan na svoj čin.

RTVS je javio da se napadač trenutno nalazi u ćeliji Nacionalne kriminalističke agencije u Nitri.

Slovački ministar unutrašnjih poslova traži sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu.

Ministar unutrašnjih poslova je obavestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački "Ta3".

"Prema informacijama kojima raspolažemo, zadobio je tešku politraumu nakon što je zadobio nekoliko prostrelnih rana. I njegovo zdravstveno stanje je izuzetno teško", rekao je Eštok 

Ambasador Srbije u Slovačkoj: Napad na Fica politički motivisan

Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić potvrdio je da je Ficovo stanje trenutno stabilno i istakao da je operacija trajala više sati.

"Tu se malo spekuliše oko tih informacija. Imao je tri rane. Operisan je u Banskoj Bistrici, u najboljoj bolnici, i trenutno od jutros, zapravo od juče od podne od operacije, stanje je stabilno, hvala Bogu", rekao je Aleksandar Nakić.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi lider koji je osudio atentat.

"To dokazuje da su naši bilateralni odnosi odlični i da su prijateljski odnosi lični između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Roberta Fica na zavidnom nivou. Svi su, naravno, poželeli, od predsednika vlade do predsednika ministarstva spoljnih poslova, brz oporavak premijeru Ficu", rekao je Nakić.

Ambasador je uveren da je napad na premijera politički motivisan.

"Motiv je političke prirode. Osumnjičeni gospodin Cintula ima 71 godinu. Posedovao je dozvolu za držanje oružja, inače je književnik, ima udruženje "Duga", ali jedan period u životu radio je i kao obezbeđenje šoping centra. Tako da, kao što ste videli, nažalost, dobro je rukovao oružjem", naveo je Aleksandar Nakić.

Atmosfera u Slovačkoj je, prema njegovim rečima, pod snažnom tenzijom.

"Atmosfera je uzavrela. Mislim, napad i pokušaj atentata, po meni, na predsednika vlade jeste vrh nečega. Imali smo mi to kod nas, tako da imamo ta negativna iskustva. Sam premijer, gospodin Fico jepre 15 ili 20 dana najavio da je jako loša situacija u društvu, da su negativne tenzije na jako visokom nivou i da se brine da bi neko mogao da strada. Eto, nažalost, imao je dobru intuiciju", rekao je ambasador.

Rad Narodne skupštine trenutno je obustavljen, a ulaz u zgradu onemogućen.

"Povećane su mere bezbednosti. U Narodnu skupštinu, koja se nalazi na kilometar od naše ambasade, ne može se ući, a Narodna skupština je obustavila rad do 21. maja", rekao je on za "Kurir".

Slovački premijer stabilno posle operacije, ali je njegovo stanje i dalje "veoma ozbiljno"

Slovački premijer Robert Fico je u "veoma ozbiljnom", ali stabilnom stanju, rekao je zvaničnik bolnice.

Slovačka će sazvati sednicu Državnog saveta za bezbednost, a kabinet će se takođe sastati od 11:00 saopštila je vladina kancelarija.

Mirjam Lapunikova, direktorka Univerzitetske bolnice FD Ruzvelt u Banskoj Bistrici gde je Fico primljen, rekla je da je premijer bio podvrgnut petočasovnoj operaciji sa dva tima za lečenje višestrukih prostrelnih rana.