Nemačka ministarka u očima Pekinga: Zašto se Analena Berbok trudi da uništi odnose sa Kinom

Kako tvrdi kineski portal, politika kancelara Šolca prema Kini se zasniva na pragmatizmu, dok politika Berbokove koja pripada stranci Zelenih, na ideologiji, što ukazuje na duboki raskol u nemačkoj vladi

Nemačka ministrka spoljnih poslova Analena Berbok, koja pripada stranci Zelenih, ne samo da je u poslednje dve i po godine temeljno upropastila odnose sa Rusijom, već su joj i tradicionalno dobri nemačko-kineski odnosi trn u oku, piše nemački magazin "Cuerst".

U Kini, koja se tradicionalno naziva Središnjem kraljevstvom, ovo ne prolazi nezapaženo. Kineski novinski portal "Čajna" daje kritičku ocenu najnovijeg putovanja Berbokove u južni Pacifik, koje ukazuje na duboki raskol u nemačkoj vladi.

Tokom posete južnom Pacifiku, Berbokova je pokušala da upropasti pozitivne efekte koje je poseta kancelara Šolca imala na nemačko-kineske odnose. Šolc se koncentrisao na oblast ekonomske saradnje, ističu kineski analitičari, a ovo je shvaćeno kao korak ka normalizaciji kinesko-nemačkih odnosa.

Nasuprot tome, politika Zelenih je pod snažnim uticajem ideologije, napominje kineski portal. Ova stranka daje prioritet primeni "vrednosti" u odnosu na svrsishodnu i pragmatičnu spoljnu politiku koja donosi obostrane koristi. Predstavnici Zelenih, poput Berbokove i Habeka, delovali su suprotno kancelarovoj pragmatičnoj orijentaciji. Cilj Berbokove je da uništi napore kancelara Šolca da normalizuje odnose Nemačke i Kine.

U pogledu ekonomske politike, Berbokova se oslanja na "smanjenje rizika", koja, kako se tvrdi, pokušava da smanji zavisnost nemačke privrede od kineskih proizvođača. Ali, volja da se odvoji od Kine povećaće zavisnost Nemačke od SAD, primećuje kineski sajt.

Nemačka je zavisna od SAD na način koji ugrožava samo njeno postojanje, posebno u oblastima digitalizacije i interneta, a sada i u energetskom sektoru. Berbokova i Habek su dali priliku SAD da unište nemačku ekonomiju u veoma kratkom roku.

Pre dve i po godine, savezna ministarka je glasno objavila da želi da "upropasti rusku ekonomiju". Danas vidimo da joj to nije uspelo. Naprotiv, ruska privreda sada raste, cveta i napreduje. Jedino što je Berbokovoj pošlo za rukom jeste da upropasti odnose sa Moskvom.

Sada se Berbokova okrenula ka Narodnoj Republici Kini, koja je druga najsnažnija ekonomija na svetu. Njen cilj da nametne "evropske vrednosti" "Srednjem kraljevstvu". To je potpuno suprotni smer od pragmatične politike kancelara Šolca, koji želi dobre ekonomske odnose sa Kinom.

Iako su električni automobili iz Kine jeftiniji od električnih automobila nemačke proizvodnje, Šolc ne želi da uvede kaznene carine na uvoz kineskih električnih automobila.

Lider države i stranke Si Đingping će to umeti da ceni. Osnovna razlika u politici Berbokove i Šolca prema Kini je u tome što se Šolcova politika zasniva na pragmatizmu, dok se politika Berbokove bazira na ideologiji.

Na sreću, Šolc je, kao nosilac direktivnog ovlašćenja, koje propisuje član 65. nemačkog Osnovnog zakona, odbio da isporuči nemačke krstareće rakete "taurus" Ukrajini.

Kako zaključuje magazin "Cuerst", nadajmo se da Šolc koristi zdrav razum i u politici prema Kini.