Svet

Šta sve piše u zajedničkoj izjavi Putina i Sija i kakve to ima veze sa Srbijom?

Ruski i kineski predsednik potpisali su 11 dokumenata, među kojima je i zajednička izjava povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga
Šta sve piše u zajedničkoj izjavi Putina i Sija i kakve to ima veze sa Srbijom?© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine.

Putin je istakao da rusko-kineski odnosi nisu usmereni ni protiv koga i da je saradnja Pekinga i Moskve o svetskim pitanjima među faktorima koji najviše doprinose stabilizaciji na međunarodnoj sceni.

Si je naglasio da dve zemlje nastavljaju da razvijaju svoje odnose kao "dobri susedi, prijatelji i partneri".

Šta sve piše u zajedničkoj izjavi Putina i Sija?

Rusija i Kina ove godine proslavljaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja, čiji su bilateralni odnosi prošli dug i ponekad težak put. SSSR je prvi u svetu priznao Narodnu Republiku Kinu i uspostavio diplomatske odnose s njom, dok je nakon raspada Sovjetskog Saveza, NR Kina priznala Rusku Federaciju kao naslednicu SSSR-a i potvrdila spremnost da rusko-kineske odnose gradi na osnovu ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i korisne saradnje.

Strane napominju da savremeni rusko-kineski odnosi predstavljaju napredniji oblik međudržavne interakcije u poređenju sa vojno-političkim savezima iz hladnog rata, te da nisu blokovske ili konfrontacione prirode, niti su usmerene protiv trećih zemalja.

Naglašava se da su u uslovima međunarodnih turbulencija, rusko-kineski odnosi adekvatno testirani brzim promenama u svetu, pokazujući snagu i stabilnost, i doživljavaju najbolji period u svojoj istoriji.

Kao nezavisni centri multipolarnog sveta u nastajanju, Rusija i Kina će u potpunosti iskoristiti potencijal bilateralnih odnosa kako bi na osnovama ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja promovisali ovaj proces i demokratizovali međunarodne odnose i konsolidovali napore za izgradnju pravednog i racionalnog multipolarnog sveta.

Takođe, Moskva i Peking će nastaviti da čvrsto brane neprikosnovenost rezultata Drugog svetskog rata i uspostavljenog posleratnog svetskog poretka, sadržanog u Povelji UN, kao i da se odupiru pokušajima negiranja i falsifikovanje istorije.

Ruska strana potvrđuje svoju privrženost principu "jedne Kine", priznaje da je Tajvan sastavni deo Kine. da se protivi njegovoj nezavisnosti u bilo kom obliku i čvrsto podržava akcije kineske strane u zaštiti sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i u ponovnom ujedinjavanju zemlje.

Kineska strana podržava napore Rusije da osigura svoju bezbednost i stabilnost, nacionalni razvoj i prosperitet, suverenitet i teritorijalni integritet i ujedno se protivi spoljnom mešanju u unutrašnje stvari Rusije.

Izgradnja zajednice Rusije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri

U dokumentu se navodi važan pozitivan značaj koncepta izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u novoj eri, kao i niz drugih globalnih inicijativa kineske strane. 

Sličan sporazum, kineski predsednik je nedavno potpisao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom boravka u Beogradu, a na ceremoniji je razmenjeno 28 dokumenata o saradnji. 

Vučić i Si Đinping potpisali su Zajedničku izjavu dveju zemalja o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Osim toga, konstatovali su rastuću dinamiku tekućih globalnih promena, jačanje pozicija i rast realnih sposobnosti država Globalnog juga i vodećih zemalja regiona.

Linije policentričnog svetskog poretka postaju sve jasnije, a takvi objektivni faktori ubrzavaju preraspodelu potencijala, resursa i perspektiva razvoja u korist država sa tržištima u razvoju i zemalja u razvoju i doprinose demokratizaciji međunarodnih odnosa i međunarodne pravde.

Vojna saradnja

Moskva i Peking sa zadovoljstvom konstatuju da dosledan razvoj saradnje dveju država u oblasti odbrane, zasnovan na visokom stepenu međusobnog strateškog poverenja, efektivno jača regionalnu i globalnu bezbednost.

Moskva i Peking će dodatno produbiti poverenje i saradnju u vojnoj oblasti, proširiti obim zajedničkih vežbi i borbene obuke, redovno sprovoditi zajedničke pomorske i vazdušne vežbe, pojačati koordinaciju i saradnju na bilateralnoj osnovi i u multilateralnim formatima.

Osim toga, stalno će unapređivati sposobnosti i nivo zajedničkog odgovora na izazove i pretnje.

Takođe, navodi se pridavanje velikog značaja saradnji u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosti, zainteresovanost za konsolidaciju napora u borbi protiv terorizma, separatizma, ekstremizma i transnacionalnog organizovanog kriminala.

Poboljšanje finansijske infrastrukture i društveno-ekonomskog razvoja

Strane praktičnu saradnju Rusije i Kine smatraju važnim faktorom u podsticanju društveno-ekonomskog razvoja i zajedničkog prosperiteta dveju zemalja, obezbeđivanju njihove modernizacije, tehnološkog napretka i suvereniteta nacionalnih ekonomija, unapređenju blagostanja građana, održavanju stabilnosti i održivost globalnog ekonomskog sistema.

Ističe se da će težiti stabilnosti i održivosti globalnog energetskog tržišta, jačanju proizvodnje i lanaca snabdevanja u energetskom kompleksu, kao i razvijanju saradnje na tržišnoj osnovi u oblasti nafte, prirodnog gasa, tečnog prirodnog gasa, uglja i električne energije i da se stvore uslovi za nesmetan transport energetskih resursa.

Poboljšaće se finansijska infrastruktura kako bi kanali plaćanja između privrednih subjekata u Rusiji i Kini nesmetano funkcionisali. 

Ojačaće se saradnja u oblasti regulisanja bankarstva i osiguranja, promovisaće se održivi razvoj bankarskih i osiguravajućih institucija dveju zemalja osnovanih na teritoriji jedne druge.

BRIKS i ŠOS

Dodaje se da strane smatraju da je zajednički rad u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) važan pravac za produbljivanje odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije između dveju država, te i da će nastaviti koordinisane napore za dalji razvoj ŠOS-a kao autoritativne i uticajne multilateralne asocijacije, jačajući njenu ulogu u formiranju novog pravednog, održivog i multipolarnog svetskog poretka.

Kineska strana pružiće punu podršku ruskoj kao predsedavajućoj asocijaciji BRIKS 2024. godine i doprineće uspešnom održavanju 16. samita BRIKS-a, koji će se ove godine održati u Kazanju.

Rusija i Kina su spremne da zajedno sa ostalim učesnicima BRIKS-a sprovedu sporazume postignute tokom prethodnih samita organizacije, da promovišu integraciju novih država članica u postojeću strukturu interakcije, kao i da razviju model partnerskih zemalja.

Prateći duh BRIKS-a, produbiće se povećanje uloge organizacije u svetskim poslovima, oblikovanju globalne agende i dinamično će razvijati saradnju u formatu BRIKS+.

image