Robert Fico ponovo operisan: Obezbeđenje napravilo propust?

Premijer Slovačke je ranjen u ekstremitet, grudni koš i stomak, a predsednik Slovačke kaže da je Fico bio pri svesti kada je odveden u bolnicu i da se seća da mu je ukazana prva pomoć

Premijer Slovačke Robert Fico seća se okolnosti atentat i zapanjen je koliko se sve brzo odigralo, rekao je slovački predsednik Peter Pelegrini.

"Seća se, zapanjen je kako se to dogodilo i kako se brzo dogodilo", rekao je Pelegrini za televiziju TA3, dodajući da je Fico bio pri svesti kada je odveden u bolnicu i da se seća da mu je ukazana prva pomoć.

Pelegrini je u četvrtak popodne posetio Fica u bolnici. On je rekao da je sa ranjenim premijerom uspeo da razgovara samo nekoliko minuta. Prema Pelegrinijevim rečima, Ficovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno.

Premijer Slovačke je nakon ranjavanja u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su preneli da je napadač 71-godišnji pisac Juraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvek nisu potvrdile te navode.

Premijer je ranjen u ekstremitet, grudni koš i stomak, a u bolnicu je prebačen helikopterom.

Ministar Šutaj-Eštok je rekao da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana.

17. maj 2024 • 16:45

Napadač pred istražnim sudijom u subotu, 18 maja

Specijalizovani krivični sud prihvatio je predlog generalnog tužioca da odredi pritvor atentatoru Juraju Cintulu, koji je optužen za posebno teško krivično delo ubistva sa predumišljajem u pokušaja, rekla je portparolka ŠTS-a Katarina Kuđakova, ana konferenciji za medije.

Ona je istakla da je istraga u toku i da ne može da otkrije više informacija.

Kuđakova je rekla i da je istražni sudija saslušanje osumnjičenog zakazao za subotu, 18. maja 2024. godine.

Ministar odbrane Slovačke: Fico ponovo operisan

Premijer Slovačke Robert Fico ponovo je operisan, a njegovo stanje i dalje je ozbiljno, izjavio je danas slovački ministar odbrane Robert Kalinjak na konferenciji za medije.

''Fico je ponovo danas operisan. Njegovo stanje i dalje je ozbiljno, ali je premijer pri svesti. Slovačka vlada funkcioniše normalno'', rekao je Kalinjak, prenosi TA3.

Direktorka univerzitetske bolnice Ruzvelt u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je Fico i dalje na odeljenju intenzivne nege, dodajući da su doktori uklonili Ficovo mrtvo tkivo.

Iz slovačke vlade danas je takođe saopšteno da su se posle pokušaja ubistva Fica u medijima pojavile mnoge netačne i pogrešne informacije, čak i nakon jučerašnje konferencije za novinare članova vlade i snaga bezbednosti.

"S tim u vezi, kancelarija vlade ponovo je zatražila od medija, političara i javnosti da svoje mišljenje zasnivaju na zvanično saopštenim informacijama i da proveravaju činjenice", navodi se u vladinom saopštenju.

MUP Slovačke: Ficovo stanje ozbiljno, ali stabilno

Pretnja po zdravlje slovačkog premijera Fica je i dalje ozbiljna, ali je njegovo stanje stabilizovano, rekao je slovački ministar policije Matuš Šutaj Eštok.

Fico ostaje na intenzivnoj nezi

Slovački premijer Robert Fico ostaće na intenzivnoj nezi, nakon što je na njega izvršen atentat u sredu, saopštila je danas vlada ove zemlje, prenosi Rojters.

Lekarski konzilijum u bolnici u slovačkom gradu Banska Bistrica sastaće se verovatno u ponedeljak kad bi trebalo da odluči o daljem postupanju i lečenju premijera, poručio je ranije danas novoizabrani predsednik Peter Pelegrini.

Orban: Pretpostavke o vezi atentata na Fica i rata u Ukrajini su opravdane

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da je opravdano pretpostaviti da postoji veza između atentata na slovačkog premijera Roberta Fica i rata u Ukrajini. Orban je rekao da je "malo država govorilo glasom mira, osim Mađarske, Vatikana i Slovačke" i dodao da "snažni centri moći imaju interes u nastavljanju rata" u Ukrajini, prenosi MTI.

Mađarski premijer je rekao da je "sigurno da je napadač levičar i da je bio za rat" i da zato pretpostavke o vezi između atentata i rata "nisu neopravdane" jer, kako je ocenio, "iza političara koji su za rat stoje velike snage".

"Oni koji su za mir ne smeju da se plaše i moraju da se suoče sa carstvom Soroša i, ako bude neophodno, američkom spoljnom politikom i moraju jasno da kažu da je u interesu Evrope da se strane vrate za pregovarački sto", rekao je Orban.

Bez planova za novu operaciju ranjenog slovačkog premijera

Nije planirano da Fico bude podvrgnut novim operacijama, rekao je predsednik Slovačke Peter Pelegrini.

Dodao je da će se u ponedeljak rešavati pitanje prevoza ranjenom premijera iz Banske Bistrice u Bratislavu.

Slovački portal: Telohranitelji Fica napravili više grešaka

Bivši pripadnik specijalne jedinice policije Češke Lumir Nemec smatra da su telohranitelji slovačkog premijera Roberta Fica napravili nekoliko grešaka u zaštiti Fica tokom atentata na njega u sredu, kada je Fico teško ranjen.

Nemec je, na osnovu snimaka sa mesta napada, ocenio da telohranitelj koji je stajao desno od Fica nije posmatrao deo ispred premijera za koji je bio zadužen i da zbog toga nije na vreme primetio napadača.

"Teško je reći zašto, možda je osetio neku vrstu pretnje tamo gde je bilo više ljudi, ali da je posmatrao prostor za koji je zadužen, on bi 100 odsto ranije primetio napadača", rekao je Nemec za slovački portal "Aktuality".

Prema njegovim rečima, telohranitelji su morali da budu bliže premijeru jer je on prilazio grupi ljudi.

"Jedina briga telohranitelja je osoba koju štiti. U trenutku kad su svi skočili na napadača, jedan telohranitelj je trebalo da se baci na Fica i da ga zagrli. Da napadač nije bio sam, dok je on (Fico) ležao na zemlji sam, drugi čovek je mogao da dođe sa druge strane i da ga ubije na mestu", rekao je Nemec.

Portparolka Kancelarije inspekcijske službe Andrea Dobjašova izjavila je da je istraga o postupanju telohranitelja premijera Slovačke već pokrenuta.