Kineski naučnici: Omikron soj ima blaže simtome, najava ublažavanja mera opravdana

Iako je Kina pre dve nedelje najavila nove mere u borbi protiv virusa korona koje podrazumevaju ublažavanje dosadašnje politike nulte tolerancije na širenje kovida-19, pre nekoliko dana građani su protestovali tražeći blaže mere

Tim kineskih istraživača dokazao je da je patogenost omikron soja virusa korona značajno manja u odnosu na prethodne varijante ovog virusa, objavio je "Global tajms". Istraživanje je objavljeno godinu dana pošto je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) omikron označila kao soj na koji treba obratiti pažnju.

Inače, Kina je pre dve nedelje najavila nove mere u borbi protiv virusa korona koje podrazumevaju ublažavanje dosadašnje politike nulte tolerancije na širenje kovida-19.   

Direktor Državne laboratorije za virusologiju u Vuhanu, Lan Ke rekao je za kineski medij da je njegov tim ustanovio da omikron ima manju sposobnost zaražavanja ćelija pluća nego originalni soj, kao i da je njegova sposobnost razmnožavanja u organizmu deset puta manja u odnosu na originalni soj.

Eksperimenti koje je Lanov tim vršio na laboratorijskim miševima, pokazali su da 25 do 50 infektivnih doza originalnog soja virusa korona mogu da izazovu smrt, dok je u slučaju omikrona takav ishod nastupao sa 2.000 doza.

Rezultati istraživanja Lanovog tima takođe su pokazali da omikron ima manju sposobnost da izazove obolevanje u odnosu na prethodne sojeve.

"Ovo nas podseća da ne paničnimo zbog omikrona, a za obične ljude, posledice koje izaziva virus korona značajno su manje u odnosu na originalni soj", zaključuje se u tekstu "Global tajmsa".

Prethodno istraživanje na laboratorijskim životinjama koje su u januaru sproveli istraživači sa Univerziteta u Hong Kongu i Medicinskog fakulteta u Hajnanu pokazalo je da se sposobnost umnožavanja virusa u ljudskim ćelijama značajno smanjila kada je u pitanju omikron varijanta.

U poređenju sa delta sojem, omikron mnogo manje zahvata gornji i donji respiratorni trakt, a ima i nižu stopu smrtnosti.

Do sličnih rezultata došli su i naučnici iz američke laboratorije za virusologiju Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, koji su utvrdili da životinje zaražene BA1 i BA2 varijantama omikrona, pokazuju blaže simptome, teže prenose virus i imaju manje ćelija virusa u organizmu nego one zaražene delta varijantom.

Kineska vlada objavila je 11. novembra dokument u kojem se najavljuju nove mere u borbi protiv virusa korona kako bi se bolje prilagodila novoj epidemiološkoj situaciji sa kovidom 19.

Tada najavljene mere, predstavljaju, ustvari, prilagođavanje kineske politike "nulte tolerancije" na kovid novoj epidemiološkoj situaciji za koju je procenjeno da više ne zahteva tako striktne mere.

Prema izveštaju agencije Sinhua, radi se o 20 preventivnih i mera kontrole, a neke od njih podrazumevaju skraćenje trajanja karantina za bliske kontakte i putnike koji dolaze u Kinu, sedam dana kućne izolacije, umesto nedelju dana centralizovane izolacije, za one koji su boravili u visoko-rizičnim područjima. Takođe, više se neće tragati za sekundarnim kontaktima obolelih.

Poslednjih dana novembra u nekoliko kineskih gradova održani su protesti protiv vladinih kovid mera, iako je već najavljeno da će one biti ublažene. 

Kako su izveštavali zapadni mediji, na ulice su izašli ljudi koji se protive kineskoj politici "nulte tolerancije na kovid" i traže blaže mere. Prema procenama iz zapadnih novinskih izveštaja, na skupovima je bilo "više stotina ljudi".