"Njujork tajms": Dok Rusija napreduje, NATO razmatra slanje trupa u Ukrajinu

Ovaj potez bi mogao da uvuče SAD i EU u rat, međutim, administracija Džozefa Bajdena tvrdi da neće poslati američke trupe na teren

NATO saveznici razmatraju slanje trupa u Ukrajinu koje bi obučavale ukrajinske snage, ali ovaj potez mogao bi da uvuče SAD i Evropu direktno u rat, piše "Njujork tajms".

Nedostatak ljudstva u ukrajinskim snagama dosegao je kritični nivo. Pozicija ukrajinskih snaga se poslednjih nedelja ozbiljno pogoršala, jer je Rusija značajno ubrzala napredovanje. Ukrajinski zvaničnici su zatražili od SAD i NATO-a da pomognu u obuci 150.000 novih regruta kako bi se što pre rasporedili na frontu.

Do sada su SAD odbacivale ovakve ideje, ali načelnik američkog generalštaba, general Čarls Braun Mlađi je u četvrtak izjavio da je raspoređivanje trenera NATO-a po svoj prilici neizbežno: "Na kraju ćemo doći do toga."

Međutim, on je dodao da bi to dovelo "NATO instruktore u opasnost".

Bela kuća i dalje odbija da pošalje američke trupe na teren u Ukrajini, uključujući i instruktore, a ovaj stav je u četvrtak ponovio zvaničnik administracije. Takođe, administracija je pozvala i ostale članice NATO-a da ne šalju trupe u Ukrajinu.

Međutim, u februaru je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da tim povodom ništa ne treba isključiti." On je nastavio da daje ovakve komentare čak i nakon što su američke diplomate zatražile da sa tim prestane.

Vlada Estonije nije isključila mogućnost slanja trupa u zapadnu Ukrajinu. Prema izjavi savetnika za bezbednost Estonije, svrha ovog predloga je da NATO trupe preuzmu ulogu u pozadini kako bi omogućile slanje ukrajinskih trupa na ratište.

Prošle nedelje je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis podržao Makrona. "Naše trupe su obučavale Ukrajince i pre rata", dodao je.

Vojska SAD je ranije obavljala obuku ukrajinskih trupa u Poljskoj, Nemačkoj i SAD. Američki zvaničnici sada priznaju da je ukrajinskim snagama potrebna bolja i brža obuka.

SAD su i ranije obučavale ukrajinske trupe u Javorinu, u zapadnoj Ukrajini, ali su se otamo, prema tvrdnjama zvaničnika, povukle na početku sukoba.

Američka obuka nije uvek bila uspešna. Prošlog leta, pre ukrajinske kontraofanzive, američki vojnici su u Nemačkoj obučavali ukrajinske jedinice, a obuka je trajala oko 12 nedelja.

Problem je u tome što se Ukrajinci suočavaju sa ratom koji je daleko intenzivniji i potpuno drugačiji od onog sa čime su se poslednjih decenija suočavale američke snage.

Prošlog meseca NATO je zatražio od vrhovnog komandanta za Evropu, generala Kristofera Kavolija, da predloži način kako da Alijansa efikasnije pomogne Ukrajini. Jedan zvaničnik SAD je predložio da se obuka vrši u Lavovu, blizu granice sa Poljskom.

Ali, Lavov se nalazi pod ruskim udarima, uključujući i onaj od pre nekoliko nedelja, kada je bombardovana kritična infrastruktura. Neki zvaničnici kažu da bi ukrajinski regruti mogli biti poslati na poligone za obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

Kako je izjavila Evelin Farkaš, bivša savetnica Pentagona za Ukrajinu za vreme Obamine administracije: "Kada je Rusija pripojila Krim, 2014. godine, mi smo počeli da obučavamo trupe u zapadnoj Ukrajini i nastavili smo s tim sve do 2022, kada smo se povukli."

Drugi saveznici u NATO-u, uključujući Britaniju, Nemačku i Francusku, rade na utvrđivanju odbrambenih položaja u Ukrajini. Za sada, samo manji broj američkih vojnika radi sa specifičnim sistemima naoružanja kao što je "patriot".