"Global tajms": Atentat na slovačkog premijera znak rastućeg haosa u čitavoj Evropi

Pucnji u slovačkog premijera predstavljaju sumoran simptom političke i društvene fragmentacije, porasta nasilja i ekstremizma, kojim je pogođen čitav kontinent

Premijer Slovačke Robert Fico teško je ranjen u sredu, a ministar unutrašnjih poslova Matus Šutaj Eštok je izjavio da je atentat politički motivisan, piše "Global tajms".

Lokalni mediji su saopštili da je osumnjičeni 71-godišnjak, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog društva književnika.

Fico i njegova stranka "Smer" pobedili su prošlog oktobra na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, a njegova izborna kampanja se zasnivala na proruskim i antiameričkim porukama.

Fico se dosledno zalagao za mir, obećao da će Slovačka prestati da šalje oružje Ukrajini, da će blokirati članstvo Kijeva u NATO-u i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.   

Kako je naglašavao slovački premijer: "Delimo isto mišljenje sa Kinom o nemogućnosti rešavanja sukoba u Ukrajini vojnim sredstvima i podržavamo sve smislene mirovne planove, koji neće biti fantazmagorije, već će se zasnivati na realnosti."

Zahvaljujući ovakvim stavovima, Fico je postao meta kritika opozicije i liberalnih medija.

Neki strani analitičari veruju da uzrok napada treba tražiti u "gorkim podelama" u Slovačkoj. Ali atentat na Fica ne otkriva samo rastući haos unutar Slovačke, već i porast političkog nasilja i društvenih previranja koja su zahvatila čitavu Evropu.

Mržnja prema političarima više nije marginalizovani fenomen, već sve više prožima društvo. Nemačka policija je 2023. zabeležila 2.790 napada na političare, što je otprilike dvostruko više nego u  2019. godini.

Haos je zahvatio čitavu Evropu

Političke i društvene krize širom Evrope se pogoršavaju, a unutrašnje kontradikcije rastu. U političkom smislu, nezadovoljstvo stanovništva vladama i vladajućim partijama eskalira, što ima za posledicu porast ekstremizma. Evropa se sve više polarizuje, a polarizaciju prati trend nasilja.

Rim nije sagrađen za jedan dan. Ekonomski pad Evrope, uticaj imigracione krize na sisteme socijalne zaštite i kulturni sukobi, koji su rezultat verskih razlika, dovode do haosa na čitavom kontinentu.

Kako kaže Zao Juni, naučni saradnik na Institutu za evropske studije sa Akademija društvenih nauka Kine: "Za celu Evropu, ovo je doba složenih kriza, sa političkim, ekonomskim i društvenim protivrečnostima. Evropa se sada nalazi na raskrsnici, između potrebe da se reformiše i sopstvene prošlosti."

Nakon što je na Fica izvršen atentat, mnogi političari su izrazili čuđenje. Nemački kancelar Olaf Šolc je nedavno izjavio: "Nasilju nema mesta u evropskoj politici. Rešavanje problema političkog nasilja postalo je ogroman izazov za Evropu u celini. Ekstremna osećanja prožimaju Evropu, mnogi se osećaju nelagodno zbog posledica pandemije kovida, sukoba između Rusije i Ukrajine, klimatskih kriza i ekonomske neizvesnosti. Sve više ljudi ne želi da se uključi u politički dijalog, a demokratski konsenzus nestaje."

Uznemirujući znaci potresaju evropsku politiku.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je naglasio da "nema opravdanja za ovaj monstruozni zločin".

Haos u evropskoj politici i društvu, zaključuje kineski list, zaslužuje ozbiljno razmatranje.