Svet

Ukratko, 17. maj: Sudar vozova u Beogradu, Fico ponovo operisan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se SPC na podršci oko odbijanja rezolucije o Srebrenici, a ruski predsednik Vladimir Putin drugog dana posete Kini posetio je Harbin
Ukratko, 17. maj: Sudar vozova u Beogradu, Fico ponovo operisan© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO
  • Na pruzi kod Pančevačkog mosta dogodila se železnička nesreća kada je BG voz, koji je saobraćao iz Karađorđevog parka ka Ovči naleteo na zadnji deo teretnog voza koji je stajao na pruzi kod Pančevačkog mosta i čekao na dalju vožnju, navela je Infrastruktura železnice Srbije. Četvoro povređenih zadržano je u beogradskom Urgentnom centru, a da devetoro lakše povređenih posle pregleda pušteno je kući. 

  • Premijer Slovačke Robert Fico ponovo je operisan, a njegovo stanje i dalje je ozbiljno, izjavio je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak. On je medijima rekao da je premijer svestan, kao i da slovačka vlada funkcioniše normalno.

  • Drugog dana posete Kini ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na spomenik sovjetskim vojnicima u Harbinu, otvorio 8. Rusko-kineski EKSPO i 4. rusko-kineski forum o međuregionalnoj saradnji, a posetio je i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Harbinu. Odgovarajući na pitanja novinara u ovom kineskom gradu, on je rekao da ruska vojska postiže rezultate u bitkama u Harkovskoj oblasti, ali da trenutno nema planova da zauzme Harkov.

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a ključna tema razgovora bila je odnos Srbije i RS i reakcija celokupnog srpskog naroda na Rezoluciju o Srebrenici koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Vučić je, takođe, u Predsedništvu ugostio na ručku episkope SPC na čelu sa patrijarhom i zahvalio im na podršci crkve oko napora da se odbaci rezolucija o Srebrenici i ponovio da nikada neće priznati nezavisno "Kosovo". 

  • Evropska unija zabranila je medije RIA Novosti, "Izvestija", "Ruska gazeta" i češki "Glas Evrope".  Moskva će preduzeti mere kao odgovor na zabranu emitovanja četiri ruska medija u EU, recipročne mere su u pripremi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  • Na zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu nije se raspravljalo o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, pošto je na početku sastanka, usvojen konačan dnevni red, na kojem se nije našao zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji. Uoči početka sastanka, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je za Tanjug da je stav te zemlje po pitanju članstva Prištine u SE jasan - ne podržava ga, o čemu je obaveštena i Priština.

  • Gradska izborna komisija usvojila je Odluku o utvrđivanju Zbirne izborne liste, na kojoj će se, za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 2. jun, naći 14 izbornih lista.

  • Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji Ukrajinaca koji služe zatvorske kazne, a zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu. Zelenski je, takođe, odbacio ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o olimpijskom primirju kao "neizvodljivu".

  • Francuska vlada pokušava da povrati kontrolu nad Novom Kaledonijom, pošto dodatne bezbednosne snage stižu u pacifičku teritoriju kako bi okončale nedelju dana nasilnih protesta grupa koje se zalažu za nezavisnost. Protesti su izbili nakon predloga zakona koji bi omogućio nekim francuskim stanovnicima ostrva da glasaju, što bi potencijalno smanjilo moć domorodačkog biračkog tela.

  • Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je izjavio da je Mađarska stavila veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini. On je naveo da je rezolucija predviđala priznavanje samo jednog "mirovnog plana" Vladimira Zelenskog.

  • Na jednom od univerziteta u Sankt Peterburgu dogodila se eksplozija, a sumnja se da ju je izazvala spontana detonacija municije iz vremena Drugog svetskog rata.

  • Oružane snage Ukrajine napale su dronovima kamikazama nekoliko ciljeva u blizini pograničnog ruskog grada Belgoroda, a u napadu su ubijeni žena i njen četvorogodišnji sin, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

  • Završen je popis stanovništva, domaćinstava i stanova na tzv. Kosovu, a očekuje se da će preliminarni rezultati biti objavljeni u roku od tri meseca. Srbi su pozvani da bojkotuju popis, a pre nedelju dana prištinske vlasti su saopštile da je u srpskim zajednicama na severu KiM registrovano oko 1.000 Srba.

image