Svet

SAD izvele nadzorni eksperiment o stanju nuklearnih bojevih glava

Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost SAD navodi da se 34. eksperimentom ove vrste, ne krši moratorijum na nuklearna testiranja
SAD izvele nadzorni eksperiment o stanju nuklearnih bojevih glavaGetty © George Rose

Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost (NNSA) američkog Ministarstva energetike sprovela je 14. maja eksperiment u okviru nadzora stanja nuklearnih bojevih glava u glavnoj podzemnoj laboratoriji za tzv. "subkritična eksperimentisanja" (PULSE), koja se nalazi u Nevadi.

U zvaničnom saopštenju se navodi da se NNSA oslanja na subkritične eksperimente kako bi prikupila dragocene informacije za o bezbednosti, sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti američkih nuklearnih bojevih glava, i to bez upotrebe testiranja nuklearnog eksploziva.

"Rezultati ovog eksperimenta koristiće se da bi se poboljšala naša sposobnost modeliranja i simulacije u okviru naučno zasnovanog programa upravljanja zalihama koji NNSA sprovodi više od 30 godina", navodi se u saopštenju.

NNSA navodi da se 34. eksperimentom ove vrste, ne krši moratorijum na nuklearna testiranja i da su ispunjeni kriterijumi Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

"Planiramo da povećamo učestalost subkritičnih eksperimenata kako bismo prikupili važne podatke o materijalima koji se koriste u nuklearnom oružju, bez tehničke potrebe da se vratimo na izvođenje probnih nuklearnih eksplozija u podzemnim objektima", navodi se u saopštenju.

Dobijeni podaci biće korišćeni za unapređenje simulacionog modela koji se koristi za proveru bezbednosti, pouzdanosti i efikasnosti nuklearnog arsenala SAD.

Ovaj, kao i prethodna 33 eksperimenta ove vrste u SAD bili su u skladu sa standardom iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, ističe NNSA.

Subkritična eksplozija podrazumeva detonaciju eksploziva oko radioaktivnog materijala, ali na način da se ne dostigne kritična masa fisione materija potrebna za izazivanje nuklearne lančane reakcije.

image