Svet

Analena Berbok priznala: Ukrajina suočena sa ozbiljnim poteškoćama kod Harkova

Nemačka ministarka spoljnih poslova pozvala je zapadne zemlje da pošalju još dalekometnog oružja Kijevu, uprkos činjenici da ruske snage upravo zbog toga oslobađaju bezbednosnu zonu na teritoriji Ukrajine, kako neprijatelj ne bi mogao da dobaci do njenih granica
Analena Berbok priznala: Ukrajina suočena sa ozbiljnim poteškoćama kod Harkovawww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Oružane snage Ukrajine trpe ozbiljne poteškoće u Harkovskoj oblasti, priznala je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evrope u Strazburu.

"Situacija u blizini drugog najvećeg grada u Ukrajini je krajnje dramatična", rekla je Berbokova, prenosi "Tagesšau".

Zbog toga je pozvala Zapad da pošalje Ukrajini više dalekometnog oružja.

Kako je objasnio ruski predsednik Vladimir Putin, ruska vojska sprovodi ofanzivne akcije u Harkovskoj oblasti kako bi zaštitila pogranične oblasti i svoje građane od stalnih napada sa ukrajinske strane.

"Gađaju tačno u centar grada, na stambena naselja Belgoroda, a ja sam javno rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti primorani da napravimo bezbednosnu zonu – sanitarnu zonu. Upravo to i radimo", poručio je Putin iz Kine.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio zapadnim liderima da dobro izračunaju domet oružja koje šalju Kijevu, jer će od toga zavisiti dubina bezbednosne zone koju će Rusija stvoriti kako bi se zaštitila od napada neprijatelja.

image